A világ leghíresebb klinikájának fogyókúrája

Szerző: Szimpatika
Az amerikai Mayo Klinika a világ legnagyobb, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója. Internetes oldalán minden évben közzéteszi az általa ajánlott legjobb és legegészségesebb diétákat. A Mayo Klinika szerint semmiféle egyoldalú diéta nem egészséges, ezért nem is eredményes hosszú távon. Nincs titok, aki fogyni akar, annak több kalóriát kell felhasználnia, mint amennyit magához vesz.

Két út lehetséges: csökkenthetjük a bevitelt – kevesebbet vagy mást eszünk, illetve növeljük a felhasznált energiát, vagyis többet mozgunk. A leghatékonyabb e kettő kombinációja.

Egy átlagos súlyú ember a megszokottnál napi 500 kalóriával kevesebbet fogyasztva (változatlan fizikai aktivitás mellett) heti fél kilótól szabadulhat meg. (0,5 kg testzsír mintegy 3500 kcal-val egyenértékű)

A Mayo-diéta heti 0,5-1 kg fogyást irányoz elő. Így a korábbinál 500-1000 kalóriával kevesebb, 1200-1600 kcal bevitelt engedélyez.

Napi 1200 kalóriás étrendminta

Reggeli: 1 csésze zabkása áfonyával és durvára aprított dióval (349 kcal), 1 csésze narancs-dzsúsz

Tízórai: 1 kis banán

Ebéd: Spagetti paradicsommártással (250 kcal)

Serpenyőben, 1 tk. forró olajban üvegesre pirítunk 1/4 felaprított vöröshagymát és 1/4 gerezd fokhagymát. Rádobunk 1/3 doboz hámozott paradicsomot (konzerv). Megfőzünk 1 adag spagettit. Összekeverjük a mártással. Megszórjuk 1 adag sovány reszelt sajttal

Uzsonna: 1 csésze natúr joghurt 1 reszelt almával, édesítőszerrel, fahéjjal

Vacsora: Sült csirke körtével (305 kcal)

1 tk. olajban megsütünk 1 kisebb csirkemellfilét mindkét oldalán. Rászeletelünk fél vöröshagymát, fedő alatt üvegesre pároljuk. Szeletekre vágott fél körtével és fél adag friss sajttal tálaljuk.

 

A Mayo-diéta egyetlen élelmiszert sem tilt. Új étkezési szokásokat, másfajta, egészséges élelmiszereket és főzési technikákat ajánl. és azt, hogy egy hónap alatt felejtsünk el öt rossz, és tanuljuk meg öt jó szokást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!