Magyar molekula, mely lassítja az öregedést

Szerző: Szimpatika
Kiderült, hogy a magyar kutatók által felfedezett, cukorbetegeken Amerikában már sikerrel tesztelt hatóanyag (BGP-15 molekula) nem csak a cukorbetegség kezelésében jelenthet áttörést. Ausztrál kutatók a Nature-ben megjelent cikke szerint halálos kimenetelű izomsorvadásban, és számos időskori betegség kialakulásában is hatásosnak tűnik.

Ausztrál tudósok szerint a BGP-15 áttörést jelenthet a halálos kimenetelű, és mindeddig kezelhetetlen ritka betegség, a Duchenne-szindrómaként ismert izomsorvadás terápiájában is.


Az ilyen betegeknél kisgyermekkorban kacsázó járás, lábujjhegyen járás, testtartási zavar lép fel. A gyermek nem tud felállni, lépcsőn járni, 10–12 éves korára már teljesen mozgáskorlátozott. A kór főleg fiúkat betegít meg, 3600 élve született fiúból egynél fordul elő. Lányokban sokkal ritkábban található meg, ők inkább hordozzák a betegséget, azaz nem betegek, csak genetikai állományukban van ott a hibás gén. Az X-kromoszómához kötött betegség az esetek mintegy 30 százalékban újonnan alakul ki, valamilyen káros hatás következtében. Az ilyen betegeknél az izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövet és kötőszövet tölti ki, emiatt a beteg egyre erőtlenebb lesz, míg végül önmagát sem tudja ellátni.


Az ausztrálok egereken végzett vizsgálatai szerint – erről jelent meg közlemény a Nature-ben – a magyar molekula nem gyógyítja ugyan a szindrómát, de jelentősen lassíthatja a betegség kifejlődését. A várakozások szerint, amennyiben a hatóanyagból gyógyszer lesz, annak szedése esetén az érintettek csak 30 éves koruk körül kerülnek tolószékbe és akár 40–50 éves korukig is élhetnek. A cikk is visszaigazolja azt a várakozást, hogy az ígéretes vegyület egy olyan új gyógyszerosztály megjelenéséhez vezethet, amely nemcsak a diabétesz kezelésében nyújt komoly lehetőséget, hanem olyan más, az öregedési folyamatokkal összefüggő betegségek esetében is reményt jelenthet, amelyek kezelése eddig nem volt megoldott.

 

forrás: nol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!