Új módszer az emlődaganat korai kimutatására!

2012. 05. 09.
Szerző: Szimpatika
Az emlőráknál is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint. Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres szakorvosi vizsgálatok segítségével a még nem tapintható, ill. panaszt még nem okozó elváltozásokra is időben fény derülhet!

Évente körülbelül 7500 új emlődaganatos megbetegedést fedeznek fel hazánkban, és mintegy 2500 nő hal meg mellrákban. A halál leggyakoribb oka a későn felfedezett betegség. Fontos, hogy a betegséget a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel, és kezdjék el kezelni, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. Korábban elsősorban az idősebb korosztályt érintette a rettegett kór, ma azonban egyre több a fiatal mellrákos beteg.

A korai felismerésben segít az újdonságnak számító CT-lézer-mammográfia.

A diagnosztikai berendezés a szervezetre ártalmatlan lézerfénnyel végzi a képalkotást, nem kell hozzá összenyomni az emlőt, s fiatal életkorban, valamint kismamákon is elvégezhető a vizsgálat. A CT-lézer-mammográfiás vizsgálat hason fekve egy speciális „lyukas” ágyon történik, az emlőket külön-külön egy vizsgálókamrába kell helyezni. A két emlő vizsgálatához átlagosan 15 percre van szükség, amely alatt a lézersugarak rétegről rétegre készítik el a 3 dimenziós felvételt. Az emlő tömöttsége, illetve az esetlegesen meglévő implantátum – mert ilyet egyre több hölgy „visel” – nem korlátozza a vizsgálhatóságot. A módszer a felfedezett rendellenesség környezetében képes kimutatni az érképződést, ami a rosszindulatú emlődaganat jellemző kísérője, így a vizsgálat nagy biztonsággal képes korán felfedezni a rosszindulatú elváltozásokat.

A CT-lézer-mammográfiás vizsgálat előnyei

  • nem éri szervezetét egészségre ártalmas sugárzás
  • nem okoz kellemetlen emlőkompressziót
  • a sűrű (dense) emlőtípusnál is nagy érzékenységgel tudja kimutatni az esetleges elváltozásokat
  • fiatal életkorban vagy terhesség alatt is alkalmazható, mivel nincs káros sugárzás
  • emlőimplantátumok esetében is alkalmazható

További információ: www.medocklinika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!