Nagy-Kálózy Eszter a jógára esküszik

2012. 05. 04.
|
Jelenleg nyolc darabban játszik, előfordul olyan hónap is, amikor majd minden nap. Közben tv sorozatban, filmen is rendszeresen látjuk őt. A törékeny, bájos, tehetséges színésztőt. Nagy-Kálózy Esztert Kalmár András kérdezte 2012 áprilisában munkáról, családról és annak forélyairól, miként maradhat az ember fiatal.

A közelmúltban jótékonysági előadást szerveztetek a gerincsérültek javára.

Színházak ritkán tesznek felajánlásokat, talán elsősorban azért, mert ők szorulnak inkább rá arra, hogy segítsenek nekik. Honnan jött az előadás ötlete?

Már többször játszottam olyan előadásban, melynek bevételét jótékonysági célra ajánlottuk fel. Most azért különleges ez az eset, mert akinek a javára felajánlottuk, Antall Zsuzsáról van szó, végigkísérte a Mégis, kinek az élete? című előadás próbafolyamatát. Többször megnézte a kész darabot is. Több mint tíz évvel ezelőtt egy balesetben lebénult mind a négy végtagja. A gazdasági válság következményeként a romló gazdasági helyzetben nem képes előteremteni a létfenntartásához szükséges anyagiakat. Szerencsére képes volt a baleset után is dolgozni, így „a maga ura” maradhatott, a saját lakásában élhetett továbbra is, nevelhette a gyermekét, persze segítséggel, folyamatos, 24 órás nővérszolgálattal. Az előadás bevételét neki ajánlottuk fel.  Remélem, hogy ezen keresztül felhívjuk a figyelmet a hozzá hasonló helyzetben lévő emberekre.

A Mégis, kinek az élete? című darabban a férjed, Rudolf Péter egy nyaktól lefelé mozgásképtelenné vált szobrászművészt alakít. Úgy gondoltátok, kerestek valakit, aki segít a hitelesebb megformálásban?

 

Még nem volt meg a bemutató, a próbák elején jártunk, amikor Zsuzsa hallott arról, hogy a Centrál Színházban játszani fogjuk ezt a darabot. Ő ajánlotta fel a segítségét, hiszen ugyanabban a helyzetben van, mint a darab főszereplője. Azt mondta, ha úgy gondoljuk, akkor szívesen beszélget velünk. Meglátogattuk, és egy fantasztikus, csodálatos embert ismertünk meg. Először csak ketten mentünk, azután jött velünk az egész társulat, és azóta is megmaradt ez a kapcsolat.

 

Érdekes, mert valahogy azt hinné az ember, hogy egy színésznek nincs arra szüksége, hogy a valóságot ilyen részletekig megismerje. Rosszul gondolom?

 

Nagyon sokszor nincs szükség rá, de ehhez az előadáshoz muszáj volt segítséget kérnünk. Szakképzett ápolókkal is kapcsolatban voltunk, megtanítottak minket olyan gyakorlati dolgokra, amiket mi magunk nem tudtunk volna kitalálni. Egy kórházi környezethez muszáj felépítenünk, megmutatnunk a professzionalizmust, hiszen a darab pont arról szól, hogy ebben a jól működő gépezetben nem vesszük észre, vagy nem hisszük el, hogy valaki ezt nem hajlandó, vagy nem képes elfogadni. Zsuzsa az állapot lelki hátteréről beszélt, elsősorban Péterrel, a darab főszereplőjével.

 

Köztudott, hogy szociálisan érzékeny vagy, de mi a személyes motivációd?

 

Ahogy a kérdésedben megfogalmaztad, valóban szociálisan érzékeny vagyok, mint nyilvánvalóan nagyon sokan, akik esetleg nem tudnak egy ügyhöz embereket, segítőket találni. A mi dolgunk az, hogy ilyen ügyek mellet felsorakozzunk. Nemcsak annak, azoknak az embereknek nyújtunk ezzel segítséget, akik rászorulnak, de érintettekké válnak a segítők is, és ez talán egy öngerjesztő folyamat is lehet, sokkal empatikusabbakká válunk, és más ügyek mellé is hamarabb csatlakozunk. Amerikában egy sztár anyagi értelemben sokkal inkább tud segítséget nyújtani. Nekünk össze kell fognunk.

 

Vannak olyan civil szervezetek, akikkel kapcsolatban álltok? Akik a művészek, színházak holdudvarában vannak?

 

Akikkel én kapcsolatban vagyok, az a Csodalámpa Alapítvány – már sok-sok éve működik, és rászoruló beteg gyerekek rengeteg kívánságát teljesítették ez idő alatt. Hol az előadásunkat ajánlottuk fel, hol a kapcsolatainkkal tudtunk segíteni, amikor arról szólt a kívánság, hogy a gyerekek a film vagy a színház köréből szerettek volna találkozni valakivel. A Tűzoltó utcába a Gyermekonkológiára évek óta járnak a színészek mesét olvasni. Ez is egyfajta segítség.

 

Ha már a meseolvasásnál tartunk, hogy alakultak nálatok a családban az esték? Nektek előadásaitok voltak – esti mesét ki olvasott?

Amikor a gyerekek kicsik voltak, nem ugyanabban a színházban voltunk társulati tagok, nagyon sokáig nem játszottunk együtt a színpadon. Váltottuk egymást, ami kettőnknek rossz volt, mert keveset találkoztunk, a gyerekekkel való együttlétek szempontjából viszont jó volt. Manapság úgy alakult, hogy Péterrel nagyon sok előadásban játszunk együtt. Mivel már nagyok a gyerekek, nekik is programjaik vannak, nincs olyanfajta igényük, hogy az estének azt a részét velük töltsük. Sajnos, ilyen értelemben már nincs szükség ránk. Sokkal több feladatot merek vállalni, mint azelőtt...

Kicsit soknak tartod ezt a rengeteg előadást, vagy élvezed és pezsegsz benne?

 

Néha, mikor húsz napig egyfolytában előadás van, és nincs egy szabad estém, akkor nagyon vágyom rá, hogy kicsit  otthon legyek. Az a vágyam, hogy például színházba elmenjek, az utolsó helyre kerül, pedig nagyon szeretek színházba járni, de ez szinte megoldhatatlan ennyi előadás mellett. Valójában nagyon élvezem, és nagyon szeretem azokat az előadásokat, amikben mostanában játszom. Változatos, hogy hét-nyolc darabban szerepelek, és ritka az, hogy egymás után ugyanabban a darabban lépjek fel.

 

Könnyen tanulsz szerepet?

 

Igen, de az a próbát nem helyettesíti. Ugyanannyi próbára van szükségem, mint bárki másnak, ez két külön dolog. De hamar be tudom fényképezni az agyamba a szöveget.

 

A gyerekek hogy állnak a színházzal? Nem akarnak színészek lenni?

 

A nagylányom most végez a színművészetin külföldön, ő biztos, hogy előbb-utóbb ezen a pályán köt ki. De ha mégsem, akkor is mindenféleképpen köze lesz a színészethez. Sosem fordult elő, hogy azt mondtam volna, nem lehet színésznő. Szeretem ezt a pályát, a mai napig örülök, hogy ezt csinálhatom, boldog vagyok, ha egy este jól sikerül, és rágódom, ha nem úgy alakul, ahogy szerettem volna. Nem tudok neki rosszat mondani. Ha tehetséges, akkor csinálja. Csinálja azt, amitől boldog lesz. Szerintem pedig nagyon tehetséges. De ő egy másik országban fogja elkezdeni az életét, nem ismerem az ottani körülményeket, teljesen egyedül kell küzdenie.

 

Ő miattatok, „színészszülők árnyéka” miatt ment külföldre?

 

Nem, így alakult. Itthon is jelentkezett kétszer, de nem vették fel, kint viszont sikerült a felvételije. Kanadában van, nagyon izgalmas az iskola, azt mondja, hogy Észak-Amerika egyik legjobb iskolája. Montrealban két osztály működik, egy francia és egy angol nyelvű – ő az angol osztályba jár. Valószínűleg el kell majd költöznie, hogy el tudja kezdeni a pályáját, mert Montrealban inkább franciául beszélnek, és nagyon nehéz állást, munkát találni.

 

Hogy bírod a távolságot a lányodtól?

 

Nehezen, de megkönnyíti a dolgot, hogy tudom, hogy jól van, és nagyon szereti az iskolát. Ha szenvedne, és nem érezné jól magát, akkor nyilván én is azon aggódnék, hogy hogyan tovább. Ő amúgy is egy nagyon önálló személyiség, tudom, hogy neki a saját tapasztalataira van szüksége, hogy megtalálja a saját útját. Persze boldogabb lennék, ha mondjuk Európában élne, de hát így alakult. Mivel nem szeretek repülni, most először fogjuk meglátogatni kint Montrealban, ugyanis májusban veszi át a diplomáját.

 

Sokat segít a technológia, az internet abban, hogy tudjátok tartani a kapcsolatot egymással?

 

Az időeltolódás miatt nem olyan egyszerű megoldani, én sokszor játszom, amikor ő éppen ráérne. Általában csak hétvégén tudunk skype-olni, úgyhogy néha inkább felemelem a telefont és felhívom. Hosszabban valóban skype-on beszélünk. A kisebbik lányom is kint van, ő Franciaországban, de elég beülnöm a kocsiba és ott vagyok Párizsban; igaz, hogy egy nap az út, de itt van, elérhető közelségben. A fiam itthon tanul, zenei pályára készül, most végez a konzervatóriumban, Hát, kérdés az, hogy hogyan tovább.

 

Nagyon jól nézel ki – mi a titkod, tornázol, diétázol?

Világéletemben sportoltam, gyerekként atletizáltam, nagyon szerettem futni. A legegyszerűbb dolog az, hogy felveszem a futócipőmet és elindulok… A félmaratont többször lefutottam, szerettem volna a maratont is lefutni, de az sosem jött össze. Aztán kiderült, hogy nem is fog már összejönni, mert szétment a térdem, sajnos nem bírta a kemény kiképzést. Váltanom kellett, ami nehéz volt, meg kellett találnom, mi az, amit a futáson kívül tudok csinálni. Ez volt a jóga. Kb. két és fél évvel ezelőtt kezdtem el, folyamatosan tanít, folyamatosan fejlődsz, és közben rájössz, hogy tényleg csak rajtad múlik, hol húzod meg a határt. Jó lenne, ha már egészen kicsi korukban a gyerekek megismerkedhetnének a jógával. Sportolóként elsajátítottam a fegyelmezettséget, a kitartást, de a jógában még tovább lehet menni. Mindig híve voltam annak, hogy próbáljunk meg egészségesen étkezni – mivel gyerekeim vannak, igyekeztem ránevelni őket is arra, hogy egészségesen éljenek, de velük ez kudarcba fulladt. Ha nem állsz mellettük mindennap, és nem tudod ezt következetesen végigcsinálni, akkor nem működik. Biztos eljön majd egy olyan időszak az ő életükben is, amikor rájönnek arra, szeretnének egészségesebben élni, és akkor majd emlékezni fognak a mi törekvéseinkre.

 

Szeretsz főzni?

 

Ha mindennap főznöm kéne ebben a rohanásban, akkor nem szeretnék főzni, mert nem lenne időm kitalálni. Amikor kicsik voltak a gyerekek, akkor természetesen főztem, mostanában kevesebbet szoktam. Próbáltam mindenféle különböző irányzatokat kipróbálni, a vegetáriánus étrendet évekig csináltuk, aztán úgy éreztem, hogy elég volt, és valami mást szeretnék, szükségem van húsra. Többször csináltam már böjtöt, amikor csak levet iszik az ember, és az ötödik vagy a hetedik nap után mindig rájövök, hogy milyen jó, nem fáradtabb leszek tőle, hanem energikusabb. Néha be kell iktatni egy-egy böjtöt az étrendbe: észrevettem, hogy tisztább lesz a látásom, jobban érzem magam, a bőrömnek is jót tesz. Vannak olyan adalékanyagok, amelyeket a szervezet elraktároz, és nem tudnak rendesen kiürülni a testünkből, szükség van olyan időszakokra, amikor az ember pihenteti a szervezetét. Abszolút hiszek abban, hogy nem szabad mértéktelenül mindenfélét ennünk, meg szoktam nézni, hogy az ételben, italban mi van, tudatos vásárló vagyok.

Színészként ez sem lehet egyszerű: gondolom, te is többnyire bekapsz valamit a büfében előadás előtt vagy után.

 

Előfordul, hogy viszek be ételt a színházba, vagy otthon eszem, és ide már csak az előadásra jövök be. Ami nálunk nehéz, az az éjszakai evés: egy kimerítő darab után, ha hazamész, nem szabad felfalni az egész hűtőt, mivel nagyon egészségtelen teli hassal lefeküdni aludni. Ez fegyelem kérdése, csak nagyon nehéz, pontosan a rendszertelenség miatt, hiszen nem tudod beosztani az idődet. Igyekszem reggel jógázni, nekem szükségem van arra, hogy beiktassak olyan pontokat a napomba, amelyek rendszerességet adnak. Meg kellett tanulnom, hogy az előadások miatt nem tudok akkor lefeküdni, amikor a szervezetem már szeretne aludni, ugyanakkor korán kelő típus vagyok.

 

Általában érdekelnek ezek a keleti dolgok, a vallás, a filozófia, vagy a jóga csak úgy jött?

 

Valószínűleg a jóga iránti érdeklődésemben az is szerepet játszott, hogy amikor kicsi voltam, akkor láttam néha az apukámat jógázni, csak akkor ez még nem volt ennyire elterjedt dolog. Fogta magát, kinyitotta a könyvet és különféle pózokat gyakorolt. Volt bennem egy kép, hogy ez biztosan valami jó dolog. Hatha jógát tanulok, ez az, amiből minden jógairányzat kiindul. A lényeg az, hogy magadra figyelj, tudatosítsd magadban, hogy a tested mit tud, mire képes.

Februári akció

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 455 Ft

24,3 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE  – D₃-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 210 Ft

24,6 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 895 Ft

96,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 600 Ft

32 Ft/ml
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 215 Ft

21,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 625 Ft

101,6 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 725 Ft

57,5 Ft/tasak
Fokozott viszkozitású nyákelválasztással, köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiájában javallt
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

1 705 Ft

852,5 Ft/g
A kiújuló ajakherpesz korai jeleinek és tüneteinek kezelésére: kezeli az ajakherpeszt és a hólyagképződést is megakadályozhatja
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 565 Ft

78,3 Ft/ml
Felső légúti fertőzések, többek között a közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére. Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul
Vény nélkül kapható gyógyszer***

Teva-Saballo 320 mg lágy kapszula

60 db

3 620 Ft

60,3 Ft/db
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén fellépő vizelési zavarok kezelésére
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 805 Ft

90,3 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 515 Ft

151,5 Ft/ml
Duzzanatcsökkentő és váladékoldó hatóanyag kombinációját tartalmazó orrspray. Alkalmazható orrdugulás és heveny arcüreggyulladás kezelésére. Kíméletes, mert nem szárítja a nyálkahártyát, és akár 4 hétig is használható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 425 Ft

7,1 Ft/ml
Száraz és hurutos köhögés esetén, 2 éves kortól
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

1 730 Ft

86,5 Ft/db
Csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 355 Ft

22,6 Ft/db
11 féle ásványi anyagot, 13 vitamint, valamint 10 mg zöld tea- és 5 mg vörösszőlő-kivonatot tartalmazó komplex készítmény, az 50 év felettiek igényeinek megfelelő összeállításban
Étrend-kiegészítő készítmény**

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 210 Ft

75,6 Ft/db
Felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként és fertőtlenítőként torok-, szájüregi és fogíny-irritáció kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 635 Ft

163,5 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 435 Ft

57,3 Ft/db
A C-vitamint liposzómális formában tartalmazza, mely lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hatékonyságú felszívódását és hasznosulását a szervezetben
Étrend-kiegészítő készítmény**

Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 tasak

1 840 Ft

184 Ft/tasak
Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Optive szemcsepp

10 ml

3 050 Ft

305 Ft/ml
Kettős hatású komfort szemcsepp, amely hosszantartó komfortérzetet nyújt a vörös, irritált, száraz szem számára
Orvostechnikai eszköz*

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 690 Ft

33,8 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el