Anyaszemmel – 6-szor több tányér, 6-szor több mosoly

2012. 05. 01.
Szerző: Szonda Györgyi
Drága férjem ígéretéhez híven mostantól az „igazat, csakis az igazat”. Elnézést kell kérnem azoktól az olvasóktól, akik betéve tudták az írásainkban szereplő gyermekeink nevét, nemét vagy születési idejét, mert a valóság egy picit más. Tekintsük át akkor a családi felállást: Apa, Anya és hat gyerek, Bori 14, Ádám 12, Gergő 10, Bence 9, Dávid 4 éves, és a legkisebb, Réka 15 hónapos.

Tehát egy nagylány, három kiskamasz fiú, egy ovis fiúcska és egy pici lány ül az asztal körül, miközben a legnagyobb fazékból merem a húslevest, vagy egy óriás tepsiből szedem a rakott krumplit. Ám egy ilyen idilli ebédet nem túl idilli rákészülés előz meg, hiszen míg idáig eljutunk, végighallgatom az aktuális vitákat, hogy ma ki miért nem tud teríteni, győzködöm a kisfiamat, hogy attól még meg kell mosni a kezét, hogy nem látja piszkosnak, visszapakolom negyedszer is a lábosokat, tálakat a lábam alól, hiszen Rékám is főz a padlón ülve. Letörlöm a gyanús ragacsokat az asztalról, ami érthetetlen, mitől keletkezett az elmúlt egy órában, vagy felsöpröm az asztal alól a hasonlóan rejtélyesen odakerült morzsa–papírzsepifecni–legódarab kombót, és mindeközben figyelek, nehogy kifusson, odaégjen, hiszen akkor hiába kiabálok már harmadszor a családnak, hogy kész az ebéd.

Amikor végignézek rajtuk, ahogy esznek jóízűen, poénkodnak, beszélgetnek, felváltva etetik a húgukat, az nagyon jó érzés. Ilyenkor azt látom Apán is, hogy ő is meghatódik, bár jól leplezi egy hangos „Na és a desszert?” kérdéssel.

Vasárnap kirándulást terveztünk a hat gyerekkel, hegyek, erdő, napsütés, madárdal, jó levegő... Nos, akkor megosztom egy ilyen kisebb program rám háruló nehézségeit. A korai keléssel nincs gond, erről Réka lányom gondoskodik, majd a reggelikészítés mellett párhuzamosan próbálok szendvicseket gyártani, de már a számolásnál elakadok: ha csak fejenként kettőt számítok, az is tizenhat, és melyik tizenéves fiúnak elég két zsemle egy túra során? Végül, mivel húsz zsemlét találok, ezekkel beterítem a konyhapultot, belevágok egy rúd házikolbászt, öt paprikát és kb. fél kiló sajtot, majd betekerem őket 10 méter alufóliába, pakolok mellé 8 almát és két tábla csokit, végül megtöltök három másfél literes palackot limonádéval. Egy másik hátizsákba kerül százas papírzsepi, hat pulcsi, ha a kabát melegnek bizonyul, nedves törlőkendő, pelus és pótruha a kicsinek, cumi, babahordozó, három távcső, mert csak ennyi van, sebtapasz, fotógép, kell még valami fontos? Ellenőrzés, hogy Bori is sportcipőt húzott-e a lábára, hogy minden fiúnak megvan-e a bicskája, és minden buksin látok-e baseball-sapit. Apa elindul lefele a csapat elejével és a megtömött hátizsákokkal, és éppen húznám én is a bakancsomat, amikor megcsapja az orromat a félreismerhetetlen „illat” az útra kész Réka baba hátsója felől...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!