A cukorbetegek megregulázása

Szerző: Szimpatika
A Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet szerint félmillió magyar cukorbeteget regulázna meg az egészségügyi kormányzat. Figyelemmel kísérnék a beteg cukorfogyasztását, és aki egy éven belül kétszer is rossz eredményt produkál, az büntetésre számíthat.

A jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedő betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk, gyógyszereik támogatását a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből.

Az MTI megkereste  az egészségügyi államtitkárságot, ahol közölték: a rendelet módosítása a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti. A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket". Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét – tették hozzá.

A Népszabadság  ezzel kapcsolatban azt írta, hogy júliustól vérteszttel ellenőrzik a cukorbetegek szénhidrátfogyasztását, ez pedig 7-10 hétig emlékszik, hogy a páciens mennyi cukrot fogyasztott. Ha az illető egy éven belül két alkalommal is rossz eredményt produkál az ellenőrzésen, az nem kaphatja a korszerűbb analóg inzulint, humán inzulinkezelésre állítják vissza. A tablettákkal karbantartható állapotú betegek esetében a készítmények jelenlegi 100%-os támogatása csökkenhet 50, illetve 70%-ra.

Dr. Bene László, a Péterfy Sándor utcai kórház diabetológiai osztályának vezetője a lapnak kifejtette, hogy a betegek harminc százaléka képes huzamosabban betartani az előírt diétát. Ennek fő oka azonban az, hogy a betegek nagy részének nincs pénze a megfelelő élelmiszerekre. Ezért az új szabályozás következtében sok beteg a régi, olcsóbb készítményhez jut hozzá.

forrás:portfolio.hu/nol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!