Az ősbacik támadása

Szerző: Szimpatika
Ellenálltak az antibiotikumnak a négymillió éve elzárt ősbaktériumok Kiderült, hogy az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok gyakoribbak a természetben, mint eddig gondolták: kanadai kutatók négymillió éve elszigetelten élő baktériumok közt is találtak ilyeneket.

Az antibiotikumnak ellenálló baktériumok világszerte komoly fejtörést okoznak azorvosoknak. Sok szakember úgy véli, hogy a jelenséghez e gyógyszerek tömeges alkalmazása vezetett. Egy másik elmélet szerint mindig is voltak rezisztens baktériumok, csupán rohamosan elterjedtek az elmúlt évtizedekben.

A mezőgazdaságban és az orvoslásban széleskörűen alkalmazott antibiotikumok kijutnak a természetbe, ezért igen nehéz olyan mikrobaközösséget találni, amely még nem találkozott velük. Gerry Wright, a hamiltoni McMaster Egyetem kutatója ezért az amerikai Új-Mexikó állam déli részén található Lechuguilla-barlangból vett mintákat.

 

Az óriási barlangrendszer mélysége eléri az 500 métert, hossza a 200 kilométert. 1986-os felfedezése óta csupán egyes kutatócsoportok léphettek be a területére. Ezenkívül vastag vízzáró iszapkőréteg alatt helyezkedik el. A barlang egyes részei ezért már legalább négymillió éve nem érintkeztek a felszínnel – írták a kutatók a PLoS One című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

 

Korábbi kutatásokban Wright és kollégái alaszkai baktériumminták segítségével már kimutatták, hogy már 30 000 éve is létezett antibiotikumokkal szembeni rezisztencia.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!