Biztonságosabb mellimplantátumokkal a mellrák ellen

Szerző: Szimpatika
A GE kihirdette a 100 millió dolláros Rákellenes Healthymagination Verseny első fordulójának öt nyertesét, akiket fejenként 100 000 dollárral díjaztak. A nyertesek közül kiemelendő az Ohio állambeli Akroni Egyetem kutatócsapatának innovatív fejlesztése, mely csapatot a magyar Puskás Judit E., vegyész- és biomolekuláris mérnök vezet. Fejlesztésük olyan rákellenes, gyógyító tulajdonságokkal rendelkező biztonságosabb, erősebb mellimplantátum, amely segít felismerni és elpusztítani a rákos sejteket. Az új felfedezés várhatóan számos emlődaganatos beteg mihamarabbi felépülését segíti. A versenyre 40 országból több mint 500 pályázat érkezett.

Az innovációs díj öt nyertese által benyújtott ötletek elősegíthetik, hogy az orvosok korábbi szakaszban fedezzék fel a rákos elváltozásokat, pontosabb diagnózist állítsanak fel, és a lehető legjobb kezelést írják elő a beteg számára az adott rákos megbetegedés egyedi sajátosságai alapján.  A healthymagination kezdeményezés egyik új vonulataként a GE arra törekszik, hogy reflektorfénybe helyezze a korai szakaszban lévő vállalkozások ötleteit a kutatók munkájának előmozdítása, és végső soron a betegek minél előbbi gyógyítása érdekében.

 

“Igazán megtisztelő a világ legrangosabb rákkutatói közé kerülni” – nyilatkozta Puskás Judit E., vegyész- és biomolekuláris mérnök. “Sosem könnyű egy felfedezést megvalósítani: évek munkája és több milliós anyagi támogatás szükséges. A GE díja és elismerése előmozdítja a termék hatékonyabb fejlesztési és gyártási folyamatait, és lehetővé teszi a mellrákos nők mielőbbi gyógyulását.

 

A 100 000 dollár magvető tőke biztosítása mellett a GE minden nyertes számára mentorálást is biztosít, illetve összehozza a nyertes vállalkozásokat a GE kutatóival és a szakma véleményvezéreivel, hogy a későbbiekben lehetőségük nyíljon a partneri együttműködés más területekre történő kiterjesztésére is.

„A GE és a Clarient arra törekszik, hogy segítse az egészségügyi szakembereket egy adott rákos megbetegedés sajátosságainak megismerésében és meghatározásában.  A verseny nyerteseinek munkája megváltoztatja a rák elleni harc jövőjét” – mondta Carrie Eglinton-Manner, a GE által 2010-ben felvásárolt rákdiagnosztikával foglalkozó cég, a Clarient vezérigazgatója. „A tőke biztosítása mellett mentorálással is segítjük a nyertes ötletek kibontakoztatását és továbbfejlesztését.”

Az öt díjnyertes ötlet:

  • MyCancerGenome - a háromszorosan negatív mellrák személyre szabott megközelítése: A Tennessee állambéli Nashville-i Vanderbilt Egyetem a MyCancerGenome kifejlesztésén dolgozik, amely nem más, mint egy ingyenes online rákgyógyászati információs és döntéshozatali eszköz az orvosok, a betegek, a gondozók és a kutatók számára.  Az eszköz naprakész információval szolgál arról, milyen mutációk okozzák a mellrák növekedését és milyen kezelési lehetőségek érhetők el, beleértve a háromszorosan negatív mellrák génalapú terápiájára vonatkozó klinikai vizsgálatokat is.
  • Rákellenes, gyógyító tulajdonságokkal rendelkező biztonságosabb, erősebb mellimplantátumok készítése: Az Ohio állambéli Akroni Egyetem mellrekonstrukciókhoz fejleszt új alapanyagokat azzal a céllal, hogy a szövettágítókat és implantátumokat rákellenes, gyógyító segédeszközökké alakítsák.  A gyógyszerhatóanyag-tartalmú bevonatokat alkalmazó új segédeszköz a várakozások szerint segít a fertőzések leküzdésében és a gyulladás csökkentésében, sőt, talán még a kóbor ráksejteket is célba veszi és megsemmisíti.
  • A rák terjedésére való hajlam meghatározása: A Florida állambéli tampai Moffitt Rákkutató Központ kutatói a módosító gének viselkedését és azoknak (az elsődleges daganat kialakulását követően) a rák más szervekre történő átterjedésére való hajlamban játszott szerepét kívánják megismerni.  Ez a kutatás szolgálhat alapul azon gének diagnosztikai vizsgálatához, amelyek a rák terjedésének aránytalanul nagy kockázatát okozzák egy adott betegben, és útmutatásul szolgálnak az adandó kezelés erősségét illetően is.
  • Életmentés a fejlődő országokban: A fejlődő országokban, mint például Ugandában az emlők ultrahangos vizsgálata jelentheti a megoldást a rák azonosítására a kitapintható daganattal rendelkező fiatal nők esetében.  A Washington állambéli Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ a Kampalában működő Ugandai Rákkutató Intézettel együtt olyan mellrákszűrő programot vezet be, amelynek keretében a nők tájékoztatásban részesülnek a mellrákkal kapcsolatos tudnivalókról, a tünetekkel rendelkezőknek pedig felajánlják a klinikai emlővizsgálat és az ultrahangos mellvizsgálat lehetőségét.  A gyanús daganattal rendelkező nőket az Ugandai Rákkutató Intézetbe küldik szövetmintavételre, rosszindulatú daganat diagnózisa esetén pedig kezelésre.
  • Személyre szabott terápiával a háromszorosan negatív mellrák ellen: A Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ kimutatta, hogy a génexpresszió analízis legalább hat különböző betegség-altípust talált a háromszorosan negatív emlőrák esetében, melyek mindegyike másképpen reagál a kemoterápiára. A felfedezésre építve a Központ olyan klinikai vizsgálatokat tervez, ahol az egyes altípusokat célzott terápiával kezelik. A kezelések hamarosan a betegek számára is elérhetővé válnak.

A nyertesekkel kapcsolatos információk a www.healthymagination.com weblapon találhatók.

A benyújtott pályázatokat elbíráló zsűri soraiban a GE vezetői és a tőkebefektető cégek képviselői mellett vezető egészségügyi szakemberek – mint például Dr. Andrew von Eschenbach, az amerikai FDA korábbi biztosa és a Nemzeti Rákkutató Intézet igazgatója; Dr. Lisa Newman, a Michigani Egyetemi Mellrákgondozó Központjának igazgatója és sebészprofesszora; valamint Dr. Justin Stebbin, rákgyógyszer-specialista, az Imperial College rákgyógyszerész-professzora – is helyet kaptak.

Beth Comstock, a GE első alelnöke és marketing igazgatója elmondta: „A versenyt mintegy cselekvésre való felhívásként hirdettük meg a világ rákkutatói, a vállalkozások és más újítók számára, hogy az innovációs folyamat felgyorsításával megálljt parancsolhassunk ennek a halálos betegségnek.  A korai szakaszban járó kutatások általában nem keltik fel a magvető tőkebefektetők figyelmét.  Ez a verseny azonban bebizonyította, hogy számos olyan áttörést jelentő ötlet van szerte a világban, amely támogatásra, befektetésre és továbbfejlesztésre érdemes.”

A szeptemberben meghirdetett verseny a GE healthymagination programjának része, amelynek keretében a cég a rák kutatásával és kezelésével kapcsolatos fejlesztések előmozdítását kívánja elősegíteni a rák kezelését célzó technológiák kutatásába és fejlesztésébe történő 1 milliárd dollár nagyságrendű beruházás révén, emellett 2020-ra a világszerte mintegy 10 millió rákbeteg ellátásának javítását kívánja elérni. A verseny eredményeképpen létrejövő további stratégiai kereskedelmi együttműködések bejelentésére a későbbiek folyamán kerül sor. A versennyel kapcsolatos további részletek és a feltételek a healthymagination.com/challenge weblapon olvashatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!