Hány hónapra írhat gyógyszert az orvos?

Szerző: Pegán Zsolt
2012-ben néhány változással kell számolnunk a patikai gyógyszerkiadások tekintetében. E módosításokról érdeklődtünk azért, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen meglepetéseket receptjeink kiváltásakor. A témáról Dr. Müller Szilvia gyógyszerészt, jogászt, a budapesti Zöldkereszt Patika (1039 Budapest, Füst Milán u. 30.) vezetőjét kérdeztük

Tételezzük fel, hogy megfáztam vagy megfájdult a derekam, és orvoshoz kellett mennem. Majd az ott kapott recepttel felkeresem a gyógyszertárat. Ebben az esetben érinthet-e engem valami az új szabályok közül?

Az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése után, ha szükséges, receptre gyógyszert ír fel. Egy receptre egy gyógyszert lehet felírni.

Amennyiben az orvos 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt és a receptre ezt konkréten nem írta rá, akkor a forgalomban lévő csomagolási egységek közül csak a legkisebbet adhatjuk oda a betegnek, amiben maximum 30 napra elegendő gyógyszermennyiség van.

Például: ha az orvos 2 doboz 20 db-os fájdalomcsillapítót rendelt 1x1-es adagolással, a rendelet változtatásai szerint nem adható ki két doboz, csak egy. Erről tájékoztatnunk kell a beteget.

Ugyancsak tájékoztatnunk kell a beteget a receptre felírt gyógyszer olcsóbb helyettesítőjéről is. Ez természetesen azonos hatóanyagú, csomagolási egységű, de alacsonyabb térítési díjú készítmény. Amennyiben a beteg a helyettesítést nem fogadja el, hanem ragaszkodik a felírt, drágább készítményhez, úgy a fizetés után a nyugta mellé egy külön kis blokkot adunk, melyen fel kell tüntetnünk annak a gyógyszernek a térítési díját, amivel helyettesíteni lehetett volna a recepten szereplő készítményt.

Mi a helyzet azzal a pácienssel, aki rendszeres gyógyszerszedő, és eddig több hónapra előre is kiváltotta a szükséges gyógyszermennyiségét a patikákban?

Ebben az esetben is igaz az előző kérdésre adott válasz. Ha az orvos nem ír megjegyzést a receptre, akkor ebben az esetben is maximum 30 napra való gyógyszermennyiséget adhatunk át a betegnek. Ha valamelyik gyógyszerből nincs 30 darabos csomagolás, akkor a legkisebb csomagolási egységből kapja meg a beteg a 30 naphoz legközelebb eső mennyiséget. De szerencsétlen esetben ez lehet, hogy csak 20 vagy 28 napi adag.

Például: az orvos a vényen felír 1 doboz vérhígítót 50 db-os kiszerelésűt, 1x1-es adagolással. Ilyenkor csak abban az esetben kapja meg a beteg ezt az 50 darabos csomagolást, ha az orvos a vényen kifejezetten feltüntette, hogy az 50 napra elegendő a beteg számára. Ha ez a megjegyzés hiányzik, akkor csak a 20 db-os csomagolás adható ki, jóllehet az csak 20 napra elegendő.

De ugyanez igaz lehet a koleszterinszint-csökkentőkre is.

Új szabály továbbá, hogy március 1-től, ha az orvos több hónapra előre nyomtatja ki a betegnek a recepteket, a recepten fel kell tüntetnie, hogy a beteg mely időponttól válthatja ki azokat. Tehát rajta lesz a következő hónapokra előre megírt recepteken, hogy mikortól lehet majd a gyógyszertárba menni kiváltani. Ezek után már nem lehet egyszerre kifizetni és elvinni a patikából többhavi gyógyszermennyiséget. A rendelet annyit enged csak meg, hogy szükség esetén a gyógyszerész a vényen megadott időpont előtti 7. naptól is kiadhatja a gyógyszert.

Tehát, ha valakinek március elsején felírnak 3 hónapra elegendő gyógyszermennyiséget, akkor csak a márciusra szóló recepteket válthatja majd ki a gyógyszertárban. Az áprilisi receptekre leghamarabb március 25-től tudják a patikában kiadni a gyógyszert.

De mi történik akkor, ha valaki például egy hosszabb, akár 30 napot jóval meghaladó utazást tervez, miközben rendszeresen szednie kell egy gyógyszert?

A háziorvos kivételesen és csak indokolt esetben, maximum egy évre írhat fel gyógyszert, amit a beteg nyilvántartásában dokumentálnia kell, és ezt a tényt, valamint az időtartamot, amire a gyógyszerfelírás vonatkozik, a kiadott vény hátoldalára rá kell írnia.

Egy ideje már hallhatunk arról itt-ott, hogy életbe lép az ún. hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás. Mit jelent ez?

Április 1-től egyelőre csak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek lesznek az eddigiektől eltérő módon felírva a recepteken. Ha a beteg figyelmesen megnézi majd a vényt, látni fogja, hogy azon nem a megszokott, az általa szedett gyógyszer neve szerepel majd, hanem a nemzetközi hatóanyagnév.

Tehát az eddig megszokott gyógyszernevek helyett a következőket olvashatja majd a magas koleszterinszint miatt gyógyszert szedő beteg: simvastatin, lovastatin, fluvastatin, atorvastatin vagy rosuvastatin.  Ettől nem kell megijedni! A gyógyszertárban, ahol a gyógyszereiket váltják ki, a gyógyszerészek pontosan tudni fogják, hogy mely gyógyszereket jelentik ezek a furcsa elnevezések.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!