Házasság vagy együttélés?

2012. 03. 19.
Szerző: Szimpatika
A Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2010-ben a 15 év feletti népesség 47%-a élt házasságban. Ez az arány 1930-ban 59,4% volt és 1960-1990 közötti időszakban 60-67% között mozgott. Ez azt jelenti, hogy a párok egyre nagyobb hányada választja az együttélést a házasság helyett.

Házasság vagy együttélés? Ma már jogilag alig van különbség a kettő között. Egyre többen érzik úgy, semmi szükségük nincs arra, hogy papírjuk legyen a szerelmükről, az összetartozásukról. Az is előfordul, hogy fényes esküvőre vágyakoznak, de ennek költségeit nem tudják kigazdálkodni.  Vannak azonban tények, amelyeket érdemes meggondolni annak, aki azért inkább házasságban szeretne élni, gyereket nevelni.


A legtöbb együttélésből nem lesz házasság


Természetesen vannak kivételek. Azonban logikusnak látszik, hogy amennyiben az együttélés jól működik, nincs igazából szükség ennek megerősítésére. Ha nem működik jól, akkor pedig minek összeházasodni?

Együttélésből hamarabb lesz válás

Sokszor azért, mert könnyebb elválni. Természetesen csak akkor, ha még nincsenek gyerekek, és a pár anyagilag sem fonódott túlságosan össze. Az egyik fél, fogja a fogkeféjét, a könyveit, ha vannak, a laptopját meg a személyes holmiját, és elköltözik.

A férfi inkább a szex miatt, a nő érzelmi alapon választja az együttélést

Természetesen ez nem minden esetben van így. Az azonban biztos, hogy egy hosszabb kapcsolatban meglehetősen unalmas a szeretett nőt mindennap hazavinni az együttlétek után. Sokkal drágább két háztartást fenntartani. A nők számára pedig a férfi ragaszkodásának, szeretetének bizonyítéka az összeköltözés.

Az együtt élők könnyebben lépnek félre


Sok  ember számára az esküvő, különösen, ha az templomban köttetett, más erkölcsi tartalommal bír, mint az, ha csak úgy összeköltözött a párjával. Talán az anyakönyvvezető, előtt, netán a pap jelenlétében elmondott fogadalmak erősebb korlátot jelentenek akkor, amikor megjelenik a harmadik a kapcsolatban.


A válás együttélés után is az, éppúgy fáj


Sőt, olykor még sokkal jobban. Az ilyen válás jobban tud fájni, mint a bírósági. A hivatalos válás – jogászok által hitelesített tragédia, amely kiváltja a barátok, ismerősök részvétét. Egy élettársi kapcsolat felbomlása viszont ritkábban vált ki együttérzést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!