Hány évesen vagyunk a legboldogabbak?

2012. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Az ember azt gondolná, idősebb korában úgy emlékszik, hogy fiatal korban volt a legboldogabb. Hiszen nem gyötörték egészségügyi problémák, nem kellett családról gondoskodnia. Amíg otthon élt, iskolába járt, szülei eltartották, nem félt a munkanélküliségtől, a betegségektől. Ha ezt gondoljuk, alaposan tévedünk. Legalább is egy brit statisztikai felmérés mást mutat

A negyvenes éveikben járó londoni férfiak a brit társadalom legkevésbé boldog tagjai, míg a nyugdíjasok élvezik a leginkább az életet – erre jutott a brit statisztikai hivatal elemzése.

A lakossági minta meglehetősen hatalmas: 80 ezer embert faggattak közérzetükről. A végeredmény szerint a 45–49 év közötti férfiak a legelégedetlenebbek, míg a 65–80 közöttiek a legelégedettebbek. Utóbbiak után a 16–19 éves korosztály érzi magát a legjobban.

A területi eloszlást illetően London a legborúsabb hangulatú, jóllehet a legtehetősebb – csaknem egyharmaddal haladja meg az ottani egy főre jutó gazdasági termelés az országos átlagot. A legboldogabbak az észak-írországiak.

A nemek közötti "versenyt" a nők nyerték: ők elégedettebbek életükkel, mint a férfiak, és ez szinte az összes korcsoportra igaz. A kivétel a 65 év felettieké, akkor fordul a kocka, és az erősebb nem élvezi jobban az életet – bár csak kicsivel.

A családi állapotot tekintve, a házasok elégedettebbek az élettel, de nemcsak az egyedül élőkhöz, hanem az élettárs párokhoz képest is. Utóbbiak közérzete jobb a "szingliknél".

A gyerekes párok akkor a legboldogabbak, amikor csemetéjük 1 évnél ifjabb, és akkor a legidegesebbek, amikor 11–16 év közötti korba lép.

Etnikai szemszögből a fehérek és az indiaiak a legboldogabbak Nagy-Britanniában, míg a bangladesi és pakisztáni közösségek a legfeszültebbek – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!