Meggymag, a tökéletes szívvédő

Szerző: Szimpatika
A meggymagban található hatóanyagokat vizsgálva jöttek rá a kutatók arra, hogy összetevői rendelkeznek az úgynevezett „reaktív szabad gyököket” megkötő képességgel, vagyis védik a szívizmot a súlyosabb szöveti károsodástól.

E természetes eredetű növényi hatóanyagok molekuláris hatásmechanizmusának vizsgálatára és terápiás hasznosítására a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Gyógyszerész-tudományi Karán hoztak létre egy kutatási projektet külföldi partnerek bevonásával.

A fejlesztésekről Tósaki Árpád egyetemi tanár, a Gyógyszerhatástani Tanszék vezetője elmondta: a szívinfarktus által okozott szövetkárosodásban számos tényező játszik szerepet, amelyek közül az egyik károsító tényező a „reaktív szabad gyökökben” rejlik. Hozzátette: a meggymagból kinyerhető anyagok rendelkeznek e szabad gyököket megkötő képességgel, s így megvédik a szívizom szöveteit a súlyosabb károsodástól. Elmondása szerint Magyarországon a halálozási statisztikákban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szív oxigénhiánnyal járó megbetegedései vezető helyen állnak, az ország évente csaknem 450 milliárd forintot költ az ilyen megbetegedések kezelésére, így különösen fontos ennek a területnek a vizsgálata.

Tósaki Árpád kifejtette: a több mint 300 millió forintos kutatási projekt során műszeres analitikai technikákkal meghatározzák és azonosítják a meggymagban található bioaktív hatóanyagokat, megvizsgálják azok antioxidás hatásait állatkísérletes modelleken, s ellenőrzik az említett anyagok hatásait a szem egyes megbetegedéseiben is. A meggymagolaj mellett számos más növényi eredetű hatóanyagot is vizsgálnak, így például a kínai páfrányfenyőt és a pálmaolajat.

 

forrás: nol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!