Ma már senkinek sem kell fog nélkül élni

2012. 02. 23.
Szerző: Szimpatika
A fogimplantáció – vagyis a beültetés – a legtartósabb megoldást jelenti az elvesztett fogak pótlására. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kivehető pótlást viselni, ám a meglévő fogaik már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a szájsebészeti eljárás lépéseiről, előnyeiről és a kizáró okokról beszélt.

Műgyökér és korona

A fogimplantáció legnagyobb előnye, hogy míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál erre nincs szükség. Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni, amely mindenképpen foganyag-veszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. Az implantációnál előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A titán alapú csavar egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzik a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Ezt az anyagot alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Hatvanéves „múltja” bizonyítja, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is nagyon ritka), sőt, a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

 

Új fog lépésről lépésre

A beültetés előtt számos vizsgálaton kell átesni, hiszen a fizikális feltáráson túl szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, digitális röntgenfelvételre, sőt esetleg 3 dimenziós CT vizsgálatra is, amely lehetővé teszi a még pontosabb tervezést. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlási tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

Az implantátum beültetése tulajdonképpen egy kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető). A fúrást egy speciális készülékkel végzi, amely szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és enyhe rezgő érzést okoz.

A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama tíz perctől akár három óráig is terjedhet, a beültetések számától és a nehezítő körülményektől függően. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is. Mivel az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, a korábban készült fogpótlások a beültetés után nyugodtan viselhetők. A stabil beágyazódás kb. 2-3 hónapot vesz igénybe, ami alatt a csont körbenövi az implantátumot, ezután kerül fel a rögzített porcelán korona vagy híd.


Híd vagy implantátum?

A fogimplantációnak van néhány kizáró oka, mint például egyes immunrendszeri betegségek, vér- és vérképzőszervi, valamint bizonyos krónikus fertőző betegségek, a nem kezelt diabétesz, az elhanyagolt szájhigiénia, súlyos harapási rendellenességek, esetleg a daganatos betegségek. Ilyenkor a hagyományos híd lesz a megfelelő választás. Bár nem kizáró ok, de a dohányzás csökkentheti a siker esélyét – ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!