Ha beteg a gyerek

Szerző: Zergi Éva Vica
Sál, sapka, kesztyű! Vajon hányszor hangzik el ez a felszólítás gyermekeink felé a téli időszak során? Egészségükért születésüktől fogva mi magunk vagyunk leginkább felelősek, és nem csak télen, ezért nem mindegy, hogyan erősítjük immunrendszerüket, milyen gyógyszereket adunk, vagy épp nem adunk nekik. Ezért jó, ha tisztában vagyunk néhány aprósággal, amit Paksiné dr. Horváth Bettina, a Westend Patika szakgyógyszerésze osztott meg velünk.

Közvetlenül egy gyermek születése után mik a leggyakoribb betegségek, amikkel a fiatal szülők szembe találhatják magukat?

Miután a kisbaba világra jön, a kórházban gondosan megvizsgálják, ellenőrzik az érzékszervek működését, csípőficamra és fejlődési rendellenességekre szűrnek. Az újszülött életének első pár napjában kialakulhat élettani sárgaság, amely legtöbbször ártalmatlan jelenség, és magától megszűnik, ám olykor komolyabb kivizsgálást és kezelést igénylő betegségek is meghúzódhatnak a háttérben. A szoptatott csecsemőknek szájpenészük lehet – ez egyfajta gombás szájnyálkahártya-fertőzés. Sok kisbaba hasfájós, ami a bélrendszer éretlenségével, az anyatej összetételével és a levegőnyeléssel hozható kapcsolatba. Az etetéseket követően nagy mennyiségű bukás is előfordulhat, ez a gyomorszáj elégtelen záródásával magyarázható. Ha véres a széklet, akkor azt ételallergia, a K-vitamin hiánya vagy fertőzés okozhatja. Sokféle bőrtünettel találkozhatunk, például kiütések, pelenkadermatitisz, kipállás, bőrgyulladás, koszmó, bőrhámlás... Nyirkos időben hamar kaphat a gyermek vírusos felső légúti betegséget, míg otthon a csecsemő testhőmérsékletére kell figyelni. Lázról 38 °C felett beszélünk, amit mindenképp csillapítani kell, mert a kisbabák görcsre hajlamosak. Kiszáradás is előfordulhat, ha a babánál krónikus hányás vagy hasmenés esete áll fenn.

Mire figyeljünk az újszülött immunerősítésekor?

Az újszülött legjobb immunerősítője az anyatej. Ha kevés a tej, akkor sem kell elkeseredni, mert a mai modern tápszerek immunrendszer-erősítő anyagokat is tartalmaznak. Ha egy kisgyermek sokszor visszaeső, fertőző beteg, lehet kapni a patikában bakteriális eredetű készítmények csoportjába tartozó immunerősítő szereket. Mivel ezek vénykötelesek, szedésükről először mindenképp orvossal kell egyeztetni.

A nagyobbaknál milyen betegségek számítanak általánosnak?

Többféle tünetegyüttes lehet: láz, hányinger–hányás, hasmenés, fülfájás, fejfájás, orrfolyás, köhögés, légzési nehézség, torokfájás, torokduzzanat, fáradtság, levertség, szemviszketés, szemváladékozás, kiütés…

Ezek közül melyek azok, amelyek gyógyítására feltétlenül gyógyszer javallott (illetve csak azzal lehetséges), és melyek orvosolhatók egyszerű, jól bevált „házi praktikákkal”?

 

Otthoni kezelési lehetőségként láz esetén lázcsillapító adható kúp formájában; ha a gyermek már elmúlt 3 hónapos, akkor vény nélküli lázcsillapító szirupok is adhatók. Hányinger, hányás esetén a tünet csillapítása után nagyon fontos a folyadékpótlás! Apró kortyonként kell itatni a gyermeket, a kiszáradás veszélye miatt. Ugyanez vonatkozik a hasmenéses tünetre is. Vizes jellegű orrfolyást tengervizes orrspray és orrszívó porszívó használatával lehet kezelni. Köhögés esetén meg kell vizsgálni, hogy megfázásos tünetről van-e szó, esetleg félrenyelt a kicsi. Ha megfázás az ok, akkor vizsgáljuk meg, hogy száraz-e a köhögés, vagy van-e valamilyen köpet, váladék, amit felköhög. Ezek ismeretében lehet köhögéscsillapítót vagy köptetőt adni. Torokduzzanat, torokfájás esetén jó, ha orvoshoz fordulunk, mert bakteriális eredetű betegség is okozhatja ezen tüneteket. Szemviszketés, váladékozás előfordulhat idegen test belekerülése miatt, ezt otthon is ki lehet mosni, de ha a tünet nem múlik, mindenképp orvoshoz kell menni.

 

Mostanában sokszor látni a reklámokban, hogy egy-egy gyógyszer gyermekeknek készített változatát is piacra dobják. Miben mások ezek a termékek?

 

A gyerekek nem kis felnőttek, szervezetük, immunrendszerük fejletlen, a gyógyszerek felszívódása és hatása eltér a felnőtteknél tapasztaltaktól. Emiatt nem szabad a felnőtt gyógyszert kisebb adagban beadni nekik, számukra speciálisan kifejlesztett készítményeket állítottak elő a gyógyszergyártók. Ezeket kaphatják betegség esetén, az előírásokat szigorúan betartva.

 

Mely gyógyszereket fogadják el a gyerekek legkönnyebben?

 

Az, hogy kinek mi válik be, teljesen egyedi. Az édesszájúak a szirupokat szeretik, de vannak gyerekek, akik inkább beveszik a tablettát vagy rágótablettát, csak folyadékot ne kelljen inniuk. Ez már a kezdetekben kialakul, és ezután – amennyiben lehetséges – a gyermek által elfogadott gyógyszerformát kell az orvosnál felíratni vagy megvásárolni a patikában.

 

Milyen praktikákat vethet be egy szülő, amitől könnyebb beadni a kicsiknek az orvosságot?

 

Egy kiskanál cukorral lemegy az orvosság... Na de viccet félretéve: a legfontosabb, hogy nem szabad félni tőle, mert a gyerek megérzi, és nem akarja majd bevenni. Sokan mondják, hogy az ételbe kell belekeverni. De ez nem mindig jó, mivel nem biztos, hogy éppen azt az adagot is megeszi a csöppség. A legkisebbeknek édes szirupban érdemes odaadni kanállal vagy cseppentővel, függőleges helyzetben, nehogy félrenyelje. Ha nem akar együttműködni, az állát gyengéden lefelé nyomva elérhető, hogy kinyissa a száját, és máris becseppenthető a gyógyszer. Nagyobb gyerekeket motiválni lehet azzal, ha a gyógyszer bevételét követően jutalmazzuk valami aprósággal. Ha nagyon rossz ízű a szer, el lehet keverni egy kanál lekvárral, joghurttal vagy pudinggal, de soha ne mondjuk a gyógyszerre, hogy édesség, mert nem az! Mindig mondjuk meg az igazat: „ez most kicsit kellemetlen lehet, de ettől hamarabb meggyógyulsz.”

 

Vannak olyan termékek (például vitaminok, probiotikumok), amelyek rendszeres szedése kifejezetten ajánlott gyermekek számára is, vagy próbáljunk meg minél inkább a természetességre törekedni?

 

Egészséges gyerekeknek nem szükséges gyógyszert adni megelőzésként. Betegség utáni lábadozáskor, illetve a tél végi időszakban, közösségbe kerüléskor lehet indokolt vitaminok adása, de semmiképp sem hosszú távon! Nagyobb adagban veszélyes is lehet, mert a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódhatnak a szervezetben, és ennek súlyosabb következményei is lehetnek. Törekedni kell a természetességre. Ha ez nem sikerül, akkor is úgy kell adagolni ezeket a készítményeket, hogy előtte az orvossal, védőnővel vagy a gyógyszerésszel megbeszéljük, melyik készítményt milyen adagolásban, és mennyi ideig alkalmazzuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!