A horkolás csak tünet, előzze meg a szövődményeket!

Szerző: Szimpatika
A horkolás és az alvási apnoe kialakulásában az egészségtelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik. Rendszeres mozgással nemcsak a cukorbetegség és szív- és érrendszeri elváltozások előzhetők meg, de az alvászavarok, horkolás is kezelhetők

Kapcsolat a horkolás és a testsúly közt

Ismert tény, hogy a horkolás jelezte alvási apnoe betegség nagymértékben növeli az elhízás, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az elhízott betegek között gyakoribb az alvási apnoe előfordulása, és súlyossága a testsúllyal párhuzamosan változik. Ördögi kör alakul tehát ki, melyből a túlsúlyos beteg gyakran önhibáján kívül nem tud kikerülni. Ezen folyamatok pontosabb megértését segítik a legújabb kutatási eredmények.

Kevesebbet és rosszabbul alszunk

Az alvás életünk nélkülözhetetlen eleme. Szervezetünk az éjszakai pihenés során regenerálódik, sejtjeink megújulnak. A szervezetünket felépítő sejtek anyagcseréje a minimálisra csökken, a szívműködés lelassul, csökken a pulzusszám. Lassúbbá és mélyebbé válik a légzés. A pihentető, jó alvás eredménye a felüdülés, a szervezet munkabíró képességének visszanyerése. Napjainkban sajnos jellemzően egyre kevesebb időt fordítunk alvásra. Az elmúlt 50 év alatt a felnőttek alvásideje jellemzően napi 1,5-2 órával csökkent – mondja dr. Vida Zsuzsanna, a Sleep Center neurológus, szomnológus főorvosa. A napi alvásidő sokaknál 6 órára vagy annál kevesebbre redukálódik. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető az alvás minőségének romlása is, melynek leggyakoribb oka a nem megfelelő életmód mellett a horkolás, ill. az alvási apnoe betegség megléte. Az alvásidő lerövidülése, ill. az alvás minőségének romlása azonban súlyos következményekkel jár egészségünkre nézve. Epidemiológiai vizsgálatok egyértelmű összefüggéseket mutattak ki az alváshiány, a magasabb testtömeg-index és cukorbetegség kialakulása közt.

 

Gyulladásos állapot a szervezetben

A Lipids in Health and Disease folyóiratban közölt vizsgálatban brazil kutatóorvosok kimutatták, hogy a rövid alvásidő mellett az egészségtelen életmód is hozzájárul a ma népbetegségként számon tartott szövődmények megjelenéséhez. Az összefüggés megértéséhez tudnunk kell, hogy a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód következményeként jelentkező, szabad szemmel is jól látható zsírpárnák kialakulása mellett a szervezetben is változások következnek be. A helytelen életmód következtében a hasüregben található, a belső szerveket körbevevő zsigeri zsírok mennyisége is megnő. A zsigeri zsírok pedig számtalan kedvezőtlen folyamat beindítására képesek, többek közt olyan anyagokat választanak ki, amelyek krónikus, alacsony dózisú gyulladást idéznek elő a szervezetben.

Az elhízást tehát alacsony fokú, idült gyulladásos állapot jellemzi. Ez a gyulladás pedig oka vagy következménye is lehet olyan betegségeknek, mint az obstruktív alvási apnoe, szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz.

 

Az alvási apnoe és következményei

A negatív folyamat kétirányú, a University of Chicago kutatói által végzett vizsgálatokból ugyanis az is kiderül, hogy az alvási apnoe gyakran glükóz-metabolizmus eltéréshez vezet, így önmagában is hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez. Az állítást igazolja az is, hogy a vizsgálatban részt vevő 2-es típusú diabéteszes betegek mintegy 83 százalékánál jelentkeztek az obstruktív alvási apnoe (OSAS) tünetei. Az OSAS kezelésére alkalmazott pozitív nyomású légsín-terápia (CPAP) használatával a résztvevőknél egyértelmű javulás következett be mind a glükóz-metabolizmus, mind pedig az inzulinrezisztencia terén.

 

Altató és füldugó helyett: komplex kezelés

A CPAP terápia mellett fontos, hogy az alvási apnoe kezelése komplex módon valósuljon meg. A felmerülő problémákat a legtöbben egyszerűen és lehetőleg gyorsan szeretnénk megszüntetni. Fontos azonban, hogy felismerjük, a szövődmények nem kerülhetők el, ha csak a tüneteket kezeljük. Ha a beteg horkolásról panaszkodik és a vizsgálatok során alvási apnoe diagnózisa igazolódik azonnali megoldást és az alvás minőségének javulását jelenti a CPAP terápia. Így válik lehetővé, hogy a beteg életmódjának megváltoztatásával hosszú távú eredményeket érjünk el, pl. sikeresen és tartósan csökkentsük a túlsúlyt – hívja fel a figyelmet a főorvosnő. A beteg alvási szokásainak megváltoztatása, a rendszeres mozgás, az étkezési szokások megváltoztatása egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az egyéb szövődményeket megelőzzük. A megfelelő alvásidő, a pihentető alvás, rendszeres mozgás és helyes táplálkozás tehát egyaránt fontos egészségünk megőrzésének szempontjából.

 

www.sleepcenter.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!