Reménytelenül szerelmes vagy? Elmúlik, hidd el...

Szerző: Szimpatika
Egy New York-i kutató negyven szerelmes antropológus hallgatója agyát vizsgálta komputer tomográf segítségével. A diákoknak ismeretlen emberek fényképeit mutatták, köztük váratlanul szerelmük arcképét, miközben azt figyelték agyuk mely területei aktivizálódnak. Az eredmény megdöbbentő volt.

Kiderült, hogy szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak is az az agyterületük vált „izgatottá”, amely a dopamin nevű hormon receptorait, vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat legnagyobb számban tartalmazza.


Valamint az a terület, amely ezt a hormont bőven termeli. Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely molekula arra ösztönzi, hogy figyelmét egyetlen célra, szerelmére összpontosítja. De olyan hormonok termelődése is fokozódik, amelyek energiákat termelnek, míg más anyagok mennyiség csökken a vérben. Azonban ezek a hormonok csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven. Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz és a gyerekek biztonságához. Utána a szervezet megnyitja az utat az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!