Össztűz a rákra 2. rész

Szerző: Szimpatika
Nem halálos ítélet, és nem a világvége – ahogy sokan gondolják–-, ha valakinél daganatos betegséget diagnosztizálnak - mondja Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Igaz, néhány évvel ezelőtt még ez volt az általános nézet, és az is igaz, hogy a daganatos megbetegedések területén tartjuk dobogós helyünket a világban, hiszen Magyarországon a rákos megbetegedések a "halállistán" a szív- és érrendszeri kórok után a második helyen állnak. Mindennek ellenére nagy eredmény, hogy ami régebben halálos volt, mára krónikussá szelídült.
A tudatlanság, a szegénység növeli a rák esélyét

Mint azt előző cikkünkben írtuk,  Magyarországnak évek óta jól működő nemzeti rákkontroll programja van, a hazai és külföldi legfrissebb eredményeket is azonnal hasznosítják a szakemberek. Milyen szerep juthat ebben a kemény küzdelemben egy civil szervezetnek?

– Fontos szerep, az összefogásé, az erők egyesítéséé – hangsúlyozza a professzor. – A nemzeti és egyéni stratégia összekapcsolása megsokszorozza a lehetőségeket. A rák sokkal előbb kezdi meg romboló hatását a szervezetben, mintsem hogy tüneteket okozna. Viszont a szűrés lehetőséget ad a korai felismerésre. Mi erre nagy hangsúlyt helyezünk, szűrő buszokkal járjuk az országot, a legkisebb tanyához is eljutunk, de azt kell mondanom, hogy a szűrési fegyelem nem erős oldala a magyar lakosságnak.

A megelőzésre, az életmódra sem igazán figyelnek az emberek, amíg egészségesek. Pedig a ráknak vannak rizikó faktorai, melyek elkerülhetők. Ilyen a mértéktelen alkoholizálás, a drogozás, a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, környezetszennyezés, stressz és sok egyéb, a civilizációs körülményekből adódó veszély. Bizonyos ráktípusok ellen már van védőoltás, amelyet igénybe lehet venni. A tudatlanság, a szegénység, a rossz szociális helyzet mind növeli a rák esélyét még akkor is, ha ez a betegség nem válogatja meg áldozatait, hogy milyen körből kerüljenek ki. Az én vesszőparipám a betegtájékoztatás színvonalának növelése, az oktatás minden szinten. Az iskolákban megvalósítottuk, hogy képzett védőnői hálózat foglalkozzon a pedagógusokkal és gyerekekkel, felvilágosítva őket a daganatos betegségek megelőzésének lehetőségeiről, az egészséges élet alapfeltételeiről. De tartunk képzéseket háziorvosoknak, szakorvosoknak is többféle témában, a fájdalomcsillapítástól a gyógytáplálásig.

Simon Tamás tájékoztatása szerint önkéntesek is dolgoznak náluk, az ő képzésük is folyamatos. Külön említést érdemelnek betegklubjaik, amelyek valóságos élő reklámok, a mindennapokban mutatják be, hogy vannak gyógyult rákbetegek. Példájuk igazolja Paracelsus híres mondását, amely szerint "az ember legjobb gyógyszere a másik ember." Komplex csomagot kínálnak A hasonló élményekkel rendelkező, hasonló gondokkal küszködő csoportok remek programokat készítenek, vidámak, olyan lelki támaszt nyújtanak egymásnak, amely valóban életminőség javító és reményt sugárzó. A liga segít a sikeres rehabilitációban, amely a gyógytornától a beszédjavításon keresztül az úszásoktatásig, korrekciós műtétekig, a kiesett funkciók visszaállításáig sok mindent tartalmaz. Vagyis komplex "csomagot" kínálnak a betegségmegelőzéstől a sikeres rehabilitációig mindazoknak, akik felelősnek érzik magukat egészségükért. A rák szinte vissza-visszatérően szerepel kampányokban, nemzeti és világnapokon. Nem véletlenül. A sokszor elhangzó figyelmeztetést többen hallják meg. Többen is értik meg, hogy nemcsak orvosi esetekről, orvosi feladatról van szó, hanem a felelősség megosztott.
Civil összefogással, egyéni egészségtudatos magatartással, szervezett össztűzzel lehet csak meghátrálásra kényszeríteni korunk egyik legmakacsabb és legveszélyesebb betegségét.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!