Padlizsános receptek

Szerző: Aggod Zsuzsa
Vigyázat! A padlizsánkrémre nagyon könnyű rászokni – nem véletlen, hiszen a padlizsán a burgonyán és paradicsomon kívül a dohánynak is közeli rokona, és az unokatesóhoz híven tartalmaz némi nikotint is.

 

Egy kis etimológia

A padlizsán nevei sok mindent elárulnak az Indiából származó gyönyörű lila bogyó hazánkba vándorlásáról. Régebbi neve, a törökparadicsom jelzi, hogy a török hódoltság alatt ismerkedtek meg eleink a tőlünk délre sokféle kulináris gyönyörűség alapanyagául szolgáló „főzeléknövénnyel”. A mára elterjedt, rejtélyes és idegen hangzású padlizsán név pedig a hatalmas tojásforma bogyókat buzgón termesztő és terjesztő bolgárkertészek patladzsanjának átvétele – mondanom sem kell, hogy ők is a hosszan tartó török iga alatt bolgárosították a perzsa-arab bádindzsán nevet.

Megköszönve a törököknek a többszörös hozzájárulást ahhoz, hogy most már egész évben viszonylag olcsón és nagy mennyiségben hozzájuthatunk a változatos módokon elkészíthető tojásgyümölcshöz, nézzük a legfontosabb kérdést:

 

Milyet vásároljunk?

A padlizsán akkor jó, ha tükörfényes és feszes a sötétlila héja – tapintása, mint a folpackké…

Ha ilyet vásárolsz, nem kell tartanod a receptekben gyakran emlegetett csípős kesernyés mellékíztől, melyet az öregedő termésben a nikotintartalom megnövekedése okoz. Felesleges például jó előre besózni (bár ha olajban sütöd ki, a sózás segít, hogy kevesebb zsiradékot vegyen fel a padlizsán), és nem kell különféle praktikákkal kicsorgatnod a levét.

 

Padlizsánkrém

A padlizsán az egyik legsokoldalúbban felhasználható „főzeléknövény”: előétel, főétel, sőt még tortácska is készülhet belőle. Kedvencem az előételként pirított kenyéren, vagy paprikába, paradicsomba töltve kínálható padlizsánkrém: nyaranta ezt teszem a szendvicsembe, persze jól megpúpozva, és friss paradicsomot csomagolok mellé.

 

Kétfélét szoktam készíteni, hangulattól függően: az egyik a nagyapám kedvence volt, a fokhagyma dominál benne, a másiknak pedig Erdélyben lettem a rabja, vöröshagymás-majonézes, kicsit füstös ízű.

 

Fokhagymás padlizsánkrém

Hozzávalók:

4 közepes méretű padlizsán
3-4 gerezd lereszelt vagy átnyomott fokhagyma
bors
1 kiskanálnyi citromlé
1 teáskanál jóféle mustár
2-3 evőkanál semleges ízű olaj

A megsütött, összetört vagy –turmixolt padlizsánokhoz add hozzá a fokhagymát, fűszereket, citromlevet, mustárt, jó erősen és kitartóan keverd össze őket (fakanállal vagy turmixszal, attól függően, mennyire szereted darabosan a krémet), és keverés közben fokozatosan add hozzá az olajat – ettől lesz világosabb színe és krémesebb állaga a padlizsánkrémnek.
Kóstold meg, és ízesítsd tovább, ha szükséges.
Erdélyi padlizsánkrém (vinetta)

Hozzávalók:

4 közepes méretű padlizsán
2 gerezd lereszelt vagy átnyomott fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
só, bors
1 tojásból majonéz (vagy 2-3 evőkanálnyi a tubusból)

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát süsd üvegesre az olajon. Add hozzá a megsütött, összetört vagy turmixolt padlizsánokhoz, ízesítsd sóval, borssal, esetleg kevés mustárral, és jó alaposan keverd el a majonézzel.
Minél tovább kevered, annál krémesebb lesz!
Kóstold meg, és ízesítsd tovább kedvedre.

A padlizsán sütése

 

Mindkét krémhez először meg kell sütni a padlizsánt.

Ha alkalmad van szabad tűzön sütni, tedd grillrácsra és néhányszor forgasd meg, vagy közvetlenül dobd a parázsra – mérettől függően 20-30 perc elég, hogy átsüljön. Ha sütőben sütöd a padlizsánt, nem árt óvintézkedéseket tenni, hogy ne robbanjon fel: szurkáld meg néhány helyen, vagy pedig bugyoláld alufóliába. A szabad tűzihez hasonlóan kicsit füstös íze lesz, ha félbevágod, úgy sütöd meg.

A 180 °C-os sütőben mérettől és mennyiségtől függően fél-háromnegyed óra alatt sülnek át a padlizsánok. Lehetőleg még forrón hámozd meg, és kezdd el feldolgozni. Ha darabosabbat szeretnél, villával törd össze, a krémesebb állag eléréséhez turmixot használj.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!