Számok, amelyeket mindenkinek ismernie kell

Szerző: Szimpatika
Vannak olyan értékek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, ahhoz, hogy egészségesnek tudhassa magát. Ezek közül az értékek közül némelyik közismertek. Ilyen szám például a megfelelő vérnyomás. Majd mindenki tudja, hogy a 120/80 az ideális, miként a percenkénti szívverések száma is akkor jó, ha 60-és 80 között van. Vannak azonban kevésbé ismert számok. Nézzünk ezek közül néhányat

Ha egészséges akar maradni, legfeljebb 80 centi  lehet a derékbősége.

A túl sok hasi zsír növeli a cukorbetegség, illetve a szívbetegség kialakulásának a kockázatát!  Az alma alak tehát veszélyesebb, mint a körte alak. Ha nagy a pocak, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy minél hamarabb ledobja. Tegyen meg naponta tízezer lépést! Ebbe a lépcsőn járás is beleszámít.
Mérje derékbőségét rendszeresen. Egy centiméter leadása nagyjából egy kilogrammot jelent (de csalni nem szabad! Ne húzza szorosra a centimétert, mert úgy „nem ér”).



8 hetenként cserélje ki a fogkeféjét.

Ennyi idő alatt (napi két-háromszori használatot feltételezve) a sörték elhasználódnak, rajtuk baktériumok telepedhetnek meg. Elektromos fogkefe fejét is rendszeresen cserélni kell!


Legfeljebb 70 gramm zsírt ehet naponta.

Ez a telítetlen (növényi, valamint a halakban lévő) zsírokra vonatkozik. A telítettekből (az állati eredetű, káros hatású zsírokból) viszont szigorúbb a határ: csak 20 grammot szabad naponta elfogyasztania!
Ám a teljesen zsírmentes étrend sem egészséges. Valamennyi zsírra feltétlenül szüksége van szervezetének!

 


Legfeljebb 5,5 lehet a koleszterinszintje.

Ha ennél magasabb, valamit tenni kell. Lehet, hogy csak étrendmódosításra van szüksége, és hamar rendbe jönnek a dolgok.
A vérben kétféle koleszterin van. A „rossz” (LDL) koleszterin növeli a szívbetegség kockázatát, mert lerakódik az artériák falára. A „jó” (HDL) koleszterin viszont kitakarítja ártó társát a szervezetből.


Étrendjében legalább 700  milligramm kalcium legyen.

Egyetlen pohár tejben 300 milligramm kalcium van, belátható: nagyon egyszerű a kvótát teljesíteni. Mégis egyre több nő iktatja ki étrendjéből a tejtermékeket, mondván: nagyon hízlalnak! Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és egy kevés sajt biztosan nem hízlal. Az egészséges barna pékáru, az olajos magvak szintén gazdagok kalciumban. A kalciumban gazdag étrend ráadásul akár 50 százalékkal enyhítheti a premenstruációs tüneteket.

24 óra alatt regenerálódnak izmai.

Ha súlyzós vagy erőgyakorlatokat végez, a következő edzésig várjon legalább 24 órát. Nem vonatkozik viszont a kötelező 24 órás szünet a kardiogyakorlatokra. Futásnál, úszásnál, biciklizésnél több oxigént veszünk fel, így ezeket bármilyen gyakran lehet végezni. A séta is kardioedzésnek számít, ezért minél többet (és gyakrabban) sétál, annál jobb a szervezetének.


2–3 évente kell rákszűrésen részt vennie.

A méhnyakrákos nők gyakran azok közül kerülnek ki, akik soha nem mentek el rákszűrésre, vagy ha igen, akkor is csak hébe-hóba! Pedig 18 év fölött háromévente kell a citológiai vizsgálaton részt venni; a rendszeres szexuális életet élőknek pedig kétévente. A vizsgálat fájdalommal nem jár, és a méhnyak korai elváltozásait képes érzékelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!