Fogyást segítő, engedéllyel rendelkező anyagok

Szerző: Szimpatika
Az étrend-kiegészítők piacán gombamód szaporodnak, a zsírégető, fogyást serkentő szerek. Ezerféle van belőlük. Háromféle hatásmechanizmus alapján ígérik a segítséget. Gyorsabb égetés, éhségcsökkentés és a tápanyagok felszívódásnak gátlása révén.

Vannak közöttük közönséges has- és vízhajtók. Vannak valóban ártalmatlanok, s valójában hatástalanok, amelyek gyógynövényeket, elsősorban zöld teát tartalmaznak. Vannak aztán különféle, főként dél-amerikai vagy távol-keleti gyógynövények kivonatait tartalmazók, amelyek rendszerint szintén a zsírégetés gyorsításával kívánnak hatást elérni. Sajnos azok a szerek, amelyek valóban csökkentik az éhséget, a központi idegrendszerre hatnak, csak orvosi rendelvényre kaphatók, és sok zűrt: depressziót, alvászavarokat és egyéb idegrendszeri tünetet produkálnak. Az efféle fogyasztószerek azonban kábítószer kategóriába tartoznak. Okkal egyébként. Mert azok. Az étrendkiegészítők önmagukban, életmódváltoztatás nélkül hatástalanok.

Lássuk a legismertebbeket:

L-carnitin: Az emberi szervezet képes előállítani két aminosavból a napi carnitinszükséglet kb. negyedét. Állati eredetű élelmiszerekben, ezek közül főleg a húsokban fordul elő, így vegetáriánusoknál hiánya előfordulhat. A zsírok elégetését fokozza. A táplálékbevitel csökkentése és a napi 30 perces közepes intenzitású fizikai aktivitás testsúlycsökkentő hatását fokozhatja, de önmagában ilyen célból gyakorlatilag hatástalan.

Koffein: Izgatja a központi idegrendszert, az anyagcserét gyorsítja, növeli a pulzusszámot, étvágycsökkentő hatása is van. Zsírégető hatást is tulajdonítanak neki, vízhajtó hatása is van. Vigyázni kell: koffeinérzékenyeknél már kis adag elfogyasztását követően is szívdobogás, izgatottság léphet fel. Túladagolható, mert benne van a kávéban, kólában, teában is.

Króm: A szénhidrát-anyagcserét fokozza, közvetetten mozgósítja a zsírokat a raktárakból. Az édességvágyat nem csökkenti. Az élelmiszerek jelentős részében megtalálható. Krómallergia esetén krómtartalmú étrendkiegészítők fogyasztásakor allergiás tünetek jelentkezhetnek.

Jód: Az anyagcsere szabályozásában résztvevő pajzsmirigyhormon alkotórésze, melynek csökkenése illetve hiánya hízáshoz vezet. Pajzsmirigytúlműködés esetén ennek ellenkezője következik be. De mégsem ilyen egyszerű a kérdés, mert a pajzsmirigyhormon termelése idegrendszeri szabályozás alatt áll. A jódtartalmú készítményeknek lehetnek veszélyei.

Konjugált linolsav (CLA): Növényi eredetű zsírsav, amely fokozza a zsírégetést.

Ananász, bromelain enzim: Az ananászban levő fehérjebontó enzim közvetetten segíti a zsírok lebontását is.

Garcinia cambogia: Gyümölcskivonata a hidroxi-citromsav(HCA) étvágycsökkentő hatása mellett gátolja a zsírok lerakódását azzal, hogy csökkenti a szénhidrátokból történő zsírképződést.

Természetes kaktuszrost: hatóanyaga az indiánfüge szárított leveleiből készül. A benne lévő rostok az étkezéssel elfogyasztott zsír bizonyos százalékát megkötik, ami így a széklettel kiürül és így elősegítheti a testtömegcsökkentő étrend eredményességét. Humán vizsgálati adat jelenleg nagyon kevés van.

Pu-erth tea: A fekete teák egy különleges csoportja, amely több évtizedes érlelésen megy keresztül. A benne lévő vegyületek élénkítik a zsíranyagcserét és fokozzák a szervezet energiatermelését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!