A bíborkasvirágról kiderült, hogy depresszió ellen is hatásos

Szerző: Szimpatika
Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá a bíborkasvirág különleges egészségvédő hatását. Pszichofarmakológusok (a lelki betegségek gyógyítására szolgáló gyógyszervegyületek kutatói) bizonyítottnak találták például a növény depresszió ellenes hatását. Francia tudósok szerint különösen a megfázás ellen hatásos. A tudomány igazolta a hatását a sebek kezelésében is. A növényben levő egyik vegyület a törött csontokat gyorsabb forradásra ösztökéli, az új szöveteket (fibroplaszt) létrehozó sejtek munkájának fokozásával.

Gyöktörzse az egyik leghatékonyabb növényi eredetű immunerősítő szer. Káros mellékhatások nélkül fokozza a szervezet ellenálló képességét, baktérium- és vírusölő, sőt gombaölő hatású. Fokozza a T-sejtek képződését, a falósejtek mikrobapusztító képességét. Fertőzéses és allergiás eredetű megbetegedések, kötőszöveti gyulladások gyógyítására alkalmas. Megóvja a sugárterápiával kezelt betegek fehérvérsejtjeit, így csökkenti a fertőzésveszélyt. Egyik vegyülete, a hialuronsav védi az izületeket, gyulladáscsökkentő hatású. Egyes hatóanyagai fokozzák a makrofág-falósejtek mikrobapusztító tevékenységét, valamint a szervezet védekezésében szintén nagy szerepet jelentő T-limfociták termelődését. Serkentik az interferon és az interleukin termelődését, a fehérvérsejtek képződését, és más nem specifikus immunstimuláns szerepük is van. A rákban szenvedő betegek kezelése során sugárterápiát is alkalmaznak. A sugárzás csökkenti a fehérvérsejtek számát, növelve ezzel a fertőzések kockázatát. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag.

Hatóanyagai segítenek a szervezetnek az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Különösen hatásos visszatérő légúti és húgyúti betegségek legyőzésére.

 

A kasvirág az USA-ban őshonos. Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, megtalálható a közép-nyugati prérin, például Texasban, eredetileg az indiánok alkalmazták.

Gyógyászati célból Európában az angustifolia és a purpurea honos, ebből készülnek a mi gyógykészítményeink is.

A növény a százszorszéphez hasonlít, színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő "kúp" pedig vöröses barna. Ebben találhatók a magvak.

 

Sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert.

Sikeresen alkalmazható:

* megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut

* allergia

* sérülések

* pikkelysömör, ekcéma, ajaksömör

* fülgyulladás vagy más gyulladásos betegség esetén

* nemi szervi herpesz kezelésére.

 

Alkoholos kivonata (Echinacea cseppek) gyógyszertárban, bioboltban is kapható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!