Egészséges élet: harminc és negyven között

2011. 12. 31.
Szerző: Szimpatika
Mit kell enned, ha elmúltál harminc, de éveid száma még nem néggyel kezdődik? Alapvetően, természetesen, jórészt ugyanazokat az ételeket, amelyeket fiatalabb korodban. Néhány különbség azonban fontos.

Ugye nem is emlékszel, mikor tudtál utoljára úgy igazán saját magaddal törődni? A gyerekek, a karrier építése szinte minden idődet leköti. Az egészséges étkezésre nem sok energiád marad. Pedig nagyon fontos az egészséges táplálkozás, ebben a korban, amikor igazán nagy szükséged van az energiára.

Ráadásul, ha nem vigyázol, a  30-as években már jelentkezhetnek az egészségtelen életmód első jelei, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás. Ha súlyfelesleged van, és csak 10 százalékát dobod le, máris jelentősen csökkentetted ezeknek a betegségeknek a rizikóját.

Kulcsfontosságú tápanyagok

- Folsav: A folsav feltétele az egészséges terhességnek, mert bizonyítottan megelőzhető vele a nyitott gerinc, és segít a szervezetnek az új sejtek létrehozásában. A folsav csökkenti a szívbetegség kockázatát is. Ezért fogyassz sok csicseriborsót, spárgát, spenótot, brokkolit, avokádót, vitaminnal dúsított müzlit, igyál narancslevet, hogy kielégítsd a napi 400 mikrogrammos szükségletet.

- Növényi tápanyagok: Antioxidánsokat tartalmaznak, melyek lassítják az öregedés folyamatát, védenek szívbetegségek ellen, meggátolják a DNS-mutációkat, amellyel a rákmegelőzéshez járulnak hozzá. Habár a növényi tápanyagok főleg a növényekben találhatók, a keserű csokoládé, a vörös bor és a kávé is tartalmaz jelentős mennyiséget belőlük.

- Vas: Ha nem kap elég vasat a szervezet, fáradékony lesz és a szellemi teljesítőképessége is csökken. A napi szükséges 18 milligrammot olyan ételekből biztosíthatatod, mint kagyló, sovány marha, vitaminnal dúsított müzli, szójabab, tökmag, bőr nélküli baromfihús.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!