Egészségesen az ünnepek alatt is

Szerző: Szimpatika
Gondoljunk máshogy a karácsonyra! Ha korszerűsítjük az ünnepi menüt, a karácsonyi és szilveszteri vacsorák után is formában maradhatunk! Lássuk, mit ajánl a dietetikus erre a különleges időszakra!

Az ünnepek alatt sok-sok finom, de általában magas zsír- és cukortartalmú étel kerül az asztalra, ezért sajnos gyakran kell kellemetlen „mellékhatással” számolnunk. Tudatosan válogatott hozzávalókkal, és az ünnepi menü korszerűsítésével nemcsak vacsora közben, hanem utána is jól érezhetjük magunkat.


Kezdjük azzal, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat használunk. A kalóriadús ételek mellőzése abban is segít, hogy a desszertet is élvezni tudjuk. Amennyiben előételt is felszolgálunk, érdemes könnyed étvágyfokozókban gondolkodni. Hús és hal mellé tálaljunk gabonaféléket, pl. vadrizst vagy házi pürét (nem csak krumpliból, de akár brokkolival vagy sütőtökkel kombinálva), esetleg lencsét, babot, mert ezek kiváló rost-, vitamin- és ásványforrások. Alufóliával pedig egyszerűen, gyorsan, valamint zsírszegényen elkészíthetőek az ételek.

A megfelelő folyadékfogyasztás segít a plusz kilók elkerülésében, ezért az ünnepi időszakban különösen fontos odafigyelni arra, hogy eleget igyunk. Az ünnepi vacsoránál is fogyasszunk minél több folyadékot, elsősorban ásványvizet. A magyarázat egyszerű: a folyadékbevitel hozzájárul a jóllakottságérzet kialakulásához, s így elősegíti, hogy kevesebbet együnk. Emellett az ásványvízfogyasztás az ásványi anyagok felszívódásának és kiegyensúlyozásának a legtermészetesebb módja.

Az alkoholos italok is az ünnepi asztal szinte állandó vendégei. Nem is szükséges elzárkózni előlük egészségünk megőrzése érdekében, mindössze a mértékletes fogyasztásra kell odafigyelni. De meglephetjük vendégeinket egy különleges koccintanivalóval is: a szokásos pezsgő helyett kínáljunk buborékos vizes koktélt, amely alkoholmentes és kalóriaszegény.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!