A krónikus fáradtság oka és kezelése

Szerző: Szimpatika
A nehézfémek (higany, kadmium, ólom stb.) a földkéreg természetes alkotóelemei. Az étellel, itallal és a levegővel kerülnek be szervezetünkbe, ahol felhalmozódnak és mérgezést okoznak.Tehát egy idő után sokkal nagyobb koncentrációban találhatók bennünk, mint a környezetünkben, hiszen a kiürülésük sokkal lassabb, mint a beépülésük.

Nehézfémmérgezést okozhat például az ivóvíz, ha ólomcsöveken vezetik. Ez régi bérházaknál még ma is gyakori. A savas esők kioldják a talajból a nehézfémeket, tovább növelve ezzel, az ivóvíz szennyezettségét. A szennyezett levegőtől való mérgezés sem ritka, ez főleg ipari üzemek környezetében fordul elő. Ételmérgezés is előfordulhat. Minél magasabban van az adott élelmiszer a táplálékláncban, annál nagyobb koncentrációban halmozódnak fel benne a nehézfémek. A húsok például sokkal szennyezettebbek lehetnek, mint a zöldségek.

Néhány nehézfém egészségre gyakorolt hatása:

Az akut antimonmérgezés hányással, hasmenéssel járhat. A krónikus mérgezésről azt gyanítják, hogy rosszindulatú daganat kialakulásához vezet.

A kadmiummérgezés fő forrása a dohányzás. Hosszú távon vesekárosodást, tüdőbetegségeket, esetleg tüdőrákot okoz. Ezenkívül a magas vérnyomással, és állatkísérletekben a szívizom károsodással is kapcsolatos.

A réz feltétlenül szükséges az emberi egészséghez, azonban magas koncentrációban vérszegénységet, máj- és vesekárosodást, gyomor- és bélirritációt okoz. Az úgynevezett Wilson-kórban a réz nem ürül ki a szervezetből, és már egészen minimális koncentrációban is súlyos mérgezést okoz.

Az akut súlyos ólommérgezés napjainkban ritka, de előfordul. Enyhébb fokú, elhúzódó mérgezés azonban már akár klinikai tüneteket is okozhat. Az ólomszennyezésnek kitett gyerekek idegrendszerének fejlődése súlyos károkat szenvedhet. Az IQ-juk alacsonyabb, mint egészséges  társaiké.

A higany mérgező anyag, melynek nincs ismert szerepe az egészséges szervezetben, és nem fordul elő az élőlényekben természetes körülmények között. A higanymérgezés remegéssel, ínygyulladással, psychológiai elváltozásokkal, spontán abortusszal, magzati károsodással járhat.

 

Krónikus fáradtság-szindróma


A fenti kiragadott példák után nézzük azt a sokunkat sújtó nyavalyát, amit bármely nehézfém felhalmozódása okozhat; ez pedig az úgynevezett krónikus fáradtság-szindróma. Ez férfiakban, nőkben, bármely országban egyaránt gyakran előfordul. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban a nehézfémmérgezés több mint félmillió embernél okoz krónikus fáradtságot.

 

Mit tehetünk a nehézfémek ellen?

 

Hogyan tudunk megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett nehézfémektől? Először is akadályozzuk meg, hogy felszívódjanak! Ennek legegyszerűbb, leghatékonyabb módja az, hogy ionizált ásványokat viszünk be a szervezetünkbe folyamatosan, minél nagyobb mennyiségben. Ezek az ásványok megakadályozzák a szennyezett élelmiszerrel, vízzel bevitt nehézfémek felszívódását, így ezek nem terhelik tovább szervezetünket.

A már felhalmozódott nehézfémek eltávolításához ennél többre van szükség. A kulcsszó a fulvinsav. A fulvinsav kis molekulája könnyedén behatol a sejtekbe, ahol a lerakódott és mozdíthatatlan nehézfémekkel úgynevezett kelát kötést alkot. Magyarul megragadja a nehézfémeket és kiüríti őket a sejtekből. Sejtjeink ezáltal megkönnyebbülnek, az eltorzult anyagcsere folyamatok helyreállnak, a sejtek ismét lélegzethez jutnak. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy az évek, évtizedek óta bennünket gyötrő fáradtság nyomtalanul eltűnt, ismét frissek, energikusak, jókedvűek vagyunk, és ezeket a csodálatos eredményeket mindössze néhány nap alatt elérjük.

 

Forrás: Dr. Antal Dzsző/dr mineral

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!