Multivitaminra mindenkinek szüksége van

2011. 12. 25.
Szerző: Szimpatika
Mindenkinek napi multivitamin- és ásványianyag-pótlásra van szüksége – állítja az Amerikai Orvosszövetség lapja.
Kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az egészséges étrenden élő emberek is hiányt szenvednek bizonyos vitaminokból és ásványokból. Az életkor előrehaladtával, illetve bizonyos megszorító diéták alkalmazásával a vitaminhiány veszélye tovább növekszik

 

Mivel az alacsony vitaminbevitel a betegségek melegágya, ezért a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársai, Dr. Kathleen M. Fairfield és Robert H. Fletcher rendszeres napi multivitamin-bevitelt javasolnak az életkortól és egészségi állapottól függetlenül.

A 2002 júniusában megjelent cikkben Fairfield, és Fletcher áttekintette az 1966 és 2002 között végzett, a vitaminbevitel és bizonyos betegségek, például a rák vagy a szívkoszorúér-betegség közötti összefüggést tanulmányozó tudományos vizsgálatok eredményeit. A folsav egyes vizsgálatok eredményei alapján például a terhesség korai szakaszában adva megelőz bizonyos születési rendellenességeket, más vizsgálatok szerint pedig szerepe van a szívkoszorúér és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. Az E-vitamin a javasolt adagolásban csökkenti bizonyos rákok kialakulásának esélyét, a kalcium és a D-vitamin pedig megakadályozza az időskori csontvesztést, csonttöréseket.

Fletcher kiemelte, hogy az amerikaiak többségének fontos lenne a napi multivitamin szedése, mivel  nem jutnak elég vitaminhoz a táplálékból. Egy vizsgálat adatai szerint a minimálisan szükséges napi öt adag zöldséget, gyümölcsöt csak az amerikaiak 20-30%-a fogyasztja el. (A sült krumpli pl. nem zöldség:)) Ráadásul az öregedés folyamán az ember egyre kevésbé képes a vitaminok, ásványok hasznosítására. Az alkoholt rendszeresen fogyasztók (akár kis mennyiségnél is) rendszeres folsav- és magnéziumpótlásra is szorulnak.

A különböző vitaminok előnyeit alátámasztó bizonyítékok viszonylag újkeletűek, magyarázza Fletcher, ezért az orvosok nagy részének nincs róluk tudomása. Ez persze Magyarországra is igaz, hiszen a cikk megjelenése óta még csak kilenc év telt el. Ráadásul a vitaminokat sok orvos valamiféle alternatív terápiának tekinti és előítélettel viseltetik irántuk, nem érti a vitaminok fontosságát, ezért nem is javasolja azok szedését.

A szerzők arra is rámutatnak, hogy a hatalmas mennyiségű vitamint tartalmazó készítmények egészségkárosító hatással is rendelkezhetnek.

 

Forrás: Journal of the American Medical Association /dr Antal Dezső

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!