A legjobb fánkreceptek

2011. 12. 20.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Azt, hogy létezik a fánk, egy hirtelenharagú péknének köszönhetjük. Miután Krapfenné megözvegyült, maga vitte tovább a családi üzletet. Egy napon elege lett a türelmetlen vásárlókból és hozzájuk akart vágni egy darabka nyers tésztát. Az irányt elvétette, a tészta a forró olajban landolt. Így találta fel Krapfenné a fánkot.

Fánkkészítéskor ügyelni kell arra, hogy a helyiség, amelyben dolgozunk, egyenletesen meleg, és huzatmentes legyen. Az alapanyagokat és eszközöket már néhány órával korábban készítsük ki az asztalra, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A kezünk se legyen hideg!

Ne bánjuk, hogy sok tojásfehérje marad: a fehérjéket jól lehet mélyhűteni, és később felhasználhatjuk pl. habcsóktorta vagy sajtgolyó készítésére.

Rumot azért keverjünk a fánk tésztájába, mert így kevesebb olajat szív magába.

A megkelt tésztát a sodrófával alig érintsük, csak simítsuk, ne lapítsuk. A legjobb, ha kézzel széthúzzuk a tésztát. Így nem esik össze, és levegős marad.

Nagyságra nézve szabály az, hogy a vizespohár nyílását elfödje. Ennél kisebbnek nem illik lennie, viszont kötelező az aranysárga szín és a szabályos gömbölyded forma.

Ha nagy a család szaggassuk kisebbre a tésztát, így kiadósabb lesz.

A sütést mindig az először kiszaggatott darabokkal kezdjük.

A fánksütés sarkalatos pontja az olaj hőmérsékletének megválasztása, ugyanis elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a beletett tészta azonnal elkezdjen sülni, viszont ha túlságosan forró, a fánkok sötétbarnák lesznek, meg is keményedik a külsejük, egyszóval nem lesznek szépek.

Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. Így sütés közben a másik fele is meg tud kelni, ezáltal lyukacsosabb, könnyebb lesz a tésztája.

Annak érdekében, hogy szalagos legyen, az egyik felét fedő alatt süssük, majd átforgatás után fedő nélkül süssük tovább. A fedőre azért van szükség, mert a visszatartott gőz hiányában kiszárad és berepedezik a teteje.

Annyi fánkot helyezzünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne, hogy elegendő hely legyen a növekedésre.

A fánkot soha nem szabad magára hagyni!

Ajánlatos a kisült fánkot steril papírtörölközőre kiszedni, amely a felesleges zsiradékot felszívja.

Ne rakjuk őket egymásra, mert befüllednek.

A fánk frissen a legfinomabb!

Előre ne cukrozzuk meg, mert a cukor megolvad rajta, és elázik tőle a fánk.

A farsangi fánkot két villával illik fogyasztani, nem szabad késsel vágni, csak mintegy tépni a két villa segítségével.

A kihűlt fánkot fóliával takarjuk le, és hűvös helyen tároljuk.

Hűtőszekrénybe nem szabad betenni, mert megkeményedik.

Másnap a tetejét kissé megvizezve, grillsütőben felfrissíthetjük.

 

Hagyományos farsangi szalagos fánk

 

Ezt a receptet szoktam használni: kórházban lábadozva tanultam a mindig vidám Katitól, akinek megígértem, hogy ha egyszer nyilvánosságra hozom receptjét, feltétlenül megemlítem a nevét.

 

Elkészítés:

 

Hozzávalók

40 dkg finomliszt

5 dkg vaj

8 dkg kristálycukor

1 vaníliás cukor

1 (bio)citrom reszelt héja

2 dl tej

2 dkg élesztő

2 tojás sárgája

2 kupica rum

olaj vagy zsír a sütéshez

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom.

A lisztet a vajjal elmorzsolom, kicsit megsózom, kristálycukrot, vaníliáscukrot és reszelt citromhéjat adok hozzá. A felfuttatott élesztőt a két tojás sárgájával együtt hozzákeverem a liszthez.

 

Az egészet addig verem fakanállal, míg "hólyagos" nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. Erre általában 20 percet szánnak a szakácskönyvek, én maximum 10 percig bírom. Dagasztógéppel kevesebb idő is elég.

 

Az erőteljes keverés vége felé a rumot is a tésztához adom. A tésztát lefedve, meleg helyen duplájára kelesztem.

 

Kilisztezett deszkán lisztes kézzel ujjnyi vastagságúra húzogatom a megkelt tésztát. Lisztbe mártogatott fánkszaggatóval vagy vékony falú üvegpohárral kiszaggatom. A maradékot összegyúrom és újra kinyújtom, szaggatom. Fél óráig meleg helyen, konyharuhával letakarva pihentetem a kiszaggatott fánkokat.

 

 

A fánkokat nem túl forró (kb. 170 ºC-os) olajban úgy sütöm ki, hogy a deszkán feküdt aljuk kerüljön felülre. Fedő alatt sütöm, mikor az aljuk megpirul (2-3 perc), akkor megfordítom őket, és fedő nélkül sütöm tovább szép aranybarnára (1-2 perc). Porcukorral megszórva, kis rummal meglocsolt, meglangyosított, házi sárgabaracklekvárral szoktam tálalni.

 

Fánk sütőben sütve

 

Rengeteg fánkreceptet olvastam végig, és azt hiszem, egyetlen közös vonásuk volt: mind zsírban, olajban sültek. Íme, egy kivétel, melyre nagy örömömre bukkantam: sütőben készülő fánk. Az ízében minden benne van, ami a fánkban finom, ráadásul hiányzik a gyomorégető –telítő zsiradék, úgyhogy kettős öröm megkóstolni. Bevallom, elnéztem kicsit az eredeti receptet, több folyékony anyagot kevertem a tésztába. Végső kétségbeesésemben fagyikanállal pöttyentettem a tepsire a masszát, de így lett lágy és finom, máskor is így csinálom!

Hozzávalók:

1/2 kg liszt

2 tojás sárgája

1 egész tojás

5 dkg olvasztott vaj + egy kevés a kenéshez

12 dkg cukor

csipetnyi só

4 dl langyos tej

3 dkg élesztő

Elkészítés:

 

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttattam.

A lisztet, cukrot, sót, citromhéjat összekevertem egy tálban.

 

 

Hozzáöntöttem a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat, és az egészet jól kikevertem fakanállal. A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztettem.

 

A megkelt tésztát újra átkevertem, és (jobb híján) fagyikanállal gombócokat szedtem a sütőpapírral kibélelt tepsire.

 

Letakartam és vártam 20 percet, hogy megnőjenek. Közben bemelegítettem a sütőt 190 ºC-ra. Mielőtt betoltam a sütőbe a fánkokat, megkentem a tetejüket olvasztott vajjal. 20-30 perc alatt szép aranybarnára sültek. A hagyományos fánkhoz hasonlóan ezt az adagot is porcukorral megszórva, kis rummal meglocsolt, meglangyosított, házi sárgabaracklekvárral tálaltam.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!