Mi mindenre jó a hagyma?

Szerző: Aggod Zsuzsa
Mindenre a legjobb orvosság a hagyma. Ezzel a véleményünkkel az ókori egyiptomiakhoz közelítünk, akik a hagymát a világmindenség szimbólumának tekintették, sőt: a rómaiak által elterjesztett zöldség angol neve (onion) is valószínűleg a latin unio (egység) szóból ered.

A hagyma illóolajat, B- és C-vitamint, pektint és flavonoidokat, köztük quercetint, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is szolgál. Ezen kívül bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, érelmeszesedés megelőzésére illetve vércukor csökkentésére is használják, de régen a puskapor okozta égést is ezzel kezelték.

Persze, ha pucolni kezdünk egy hagymát, akkor nem a flavonoidokra és alllilszulfidokra gondolunk, hanem sokkal inkább arra, hogy legyen a közelünkben elegendő mennyiségű papír zsebkendő. Az okosok szerint számos praktika létezik arra, hogy ne sírjuk tele a munkalapot hagymapucolás közben. Ezeket én könnyfakasztóan viccesnek találom: hallottam már, hogy búvárszemüveget, szájban tartott vizet vagy légzésvisszatartást ajánlanak. Szó mi szó, én szeretek alkalomadtán egy jó nagyot könnyezni!

 

 

A hagyma kultúrtörténeti, kémiai és élettani hatásának áttekintése után ideje, hogy áttérjünk a gasztronómiára. A hagyma a magyar konyha egyik alapfűszere, de nem csak ízesítőként lehet használni! Készíthetünk belőle előételt, levest, köretet, főételt és salátát is.

 

Hagymaleves

 

Megfázásos időben nagyon jól tud esni a hagymaleves, ráadásul a világ egyik legegyszerűbb étele. Jó sok hagymát meg kell pucolni hozzá, és vékonyra szeletelni, vagy átnyomni az elektromos daráló uborkagyalu részén. Ezzel a művelettel már meg is szabadultunk a nátha javától, hála a hagyma nyákoldó hatásának. Innen kezdve ahány ház, annyi szokás: valamilyen zsiradékon üvegesre kell párolni a hagymát, ezután adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, azon felül jöhet kakukkfű, bazsalikom, zsálya – ki mit szeret), és felönteni hús- vagy zöldséglével, vagy egyszerűen vízzel. A tálalás lehet rafinált – önthetjük a tányér aljába helyezett sajtos pirítósra, de lehet a tetejére reszelt sajtot szórni, úgy is nagyon tápláló és finom lesz.

 

Hagymapuffancs

 

Ez az olajban sült finomság lehet feltét egy jó főzelékhez, de ehetjük egyéb köret mellé is, vagy csak úgy.

 

A lisztet a sütőporral, majd a többi fűszerrel keverd össze. Üsd bele a tojást, add hozzá a tejet és jól keverd össze habverővel. Palacsintánál sűrűbb masszát kell kapnod.

 

Hozzávalók

 

3 dl olaj (sütéshez),

1,5 dl tej, 6 evőkanál liszt,

1 krumpli, 2 vöröshagyma,

1 tojás, 1 kávésk. kurkuma,

1 kávéskanál őrölt kömény

1 cs. sütőpor,

1 kávéskanál pirospaprika,

1 teáskanál só,

1 kávéskanál bors

Én egy kanálka olajat szoktam keverni a tésztába, mert azt hallottam, hogy úgy nem szív magába olyan sokat a sütés közben, de ez lehet, hogy csak legenda. A krumplit és a hagymát uborkagyalun reszeld le. Keverd bele a zöldségeket a tésztába. Evőkanállal szaggasd forró olajba a masszát, és kicsit lapogasd el. Közepes lángon süsd. Szedd rácsra vagy papírtörlőre, hogy jól lecsöpöghessen.

Fóliában sült hagyma

 

 

A sült hagyma elveszti csípős ízét, és édessé válik a fóliában úgy, hogy közben megőrzi finom zamatát. Lehet a tetejére fűszervajat, krémsajtot vagy olajat és fűszereket tenni – érdemes kísérletezni. Lila-, fehér- és vöröshagymából is remek köret.

Hozzávalók

fejenként 2 hagyma,

olaj, vaj vagy krémsajt,

fűszerek: só, rozmaring, kakukkfű, oregánó, fokhagyma,

alufólia

 

Elkészítés:

 

A hagymát pucold meg. Állítsd a lapos aljára, és a tetejét vágd be kereszt alakban a hagyma felső harmadáig. Kicsit lazítsd meg azt a részt az ujjaiddal. Önts rá olívaolajat és fűszereket, vagy tegyél a tetejére egy kiskanál fűszervajat. Csomagold be egyenként őket alufóliába, tedd egy tepsire, és 170-180 ºC-on süsd 40 percig. Villával óvatosan ki lehet próbálni, átsült-e már.

 

Saláta újhagymából

 

 

Az újhagyma zöld szárát, melynek C-vitamin tartalma többszöröse a fehér résznek, nem szoktam kidobni, hiszen pillanatok alatt remek friss saláta készíthető belőle.

Hozzávalók

2 cs. újhagyma zöldje,

3 kávéskanál olaj,

1 kávéskanál cukor,

ecet, 1 kávéskanál mustár,

só, bors

Elkészítés:

 

Készítsd el a salátaöntetet az olajból (én kukoricaolajat szoktam használni, mert semleges az íze), mustárból, cukorból, sóból, borsból. A hagyma zöldjét vágd 1 centiméteres darabokra (ollóval a legegyszerűbb), és forgasd össze az öntettel. Tálalás előtt megszórtam szezámmaggal, és salátalevélen tálaltam.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!