Kincsek a konyhából

2011. 12. 04.
Szerző: Szimpatika
A téli hosszú, ráérős estéken jó lenne elütni az időt a gyerekekkel valami közös „alkotással”, de kifogytunk a parkokban, erdőkben gyűjtött termésekből: a szeptemberben szedett szép fényes gesztenyék megfakultak, kopog bennük a mag, a nemrég még élénkpiros erdei bogyók megfeketedtek, készülnek a télre. A toboz pedig még ráérősen vár az ünnepi díszére. Íme, két termés „hulladéka” a konyhából, melyek újrahasznosításért kiáltanak: dióhéj és avokádómag.

Dióbél bácsi

Dióbél bácsi

Ki lakik a
dióhéjban? –
Nem lakhat ott bárki,
csak Dióbél bácsi.

Ha rácsapsz a dióhéjra,
kinyílik a csontkapuja,
és cammogva előmászik
vén Dióbél bácsi –
csak a szádat
tátsd ki!

(Csoóri Sándor verse)



Csoóri Sándor kedves kis versét legkisebb fiam hozta haza az oviból – szerencsére a tapasztalt óvó nénik kitették az üzenő falra a megtanult verseket, hogy értsük is, és esetleg korrigálni tudjuk az elhallásokat, ha szavalni kezdenek a gyerekek otthon.
Mivel idénye van a diónak, tüstént neki is láttunk Dióbél bácsi megvalósításának.
Ráncos arcú, bozontos szakállú öregapónak képzeltük, aki kibújik dióhéj-lakásából, mikor felnyitjuk a tetejét.
Piacon árulnak óriás diókat, a dió-házhoz ezt érdemes beszerezni: vegyetek többet belőle, aranyra festve a legszebb karácsonyfadísz!
Ehhez keress otthon fagolyót, fonalmaradékot, színes papírt, ragasztót és egy kevés szalagot.


Hogyan készül?


Óvatosan, késsel feszegesd szét az óriás-dió két felét: a dión testvériesen osztozzatok meg.
Jó lemérni, milyen széles a „bejárat”, és annál keskenyebbre vágni A/4-es színes levélpapírból két egyforma csíkot.

Merőlegesen fektesd egymásra a két csík végét, és ragaszd össze. A gyerekek tökéletes papírrugót tudnak hajtogatni: bízd rájuk, hogy sorba egymásra hajtsák a két papírcsíkot. Ha végére értek, az utolsó két réteget ismét ragaszd össze.
Fonalból ragasszatok neki kezet.
Fogjátok a fagolyót (lehet apróbb dió, szerecsendió is, a lényeg az, hogy férjen be az óriás-dió hasába), rajzoljatok vagy ragasszatok neki szemet, orrot, ki is festhetitek az arcát! Ragasszatok neki szakállat, hajat fonalmaradékból. Amikor megszáradt, ragasszátok a fejet a papírrugóhoz – pár percig szorítsátok oda, hogy biztosan rögzüljön.
Színes szalaggal rögzíthetitek a dióhéj két felét egymáshoz úgy, hogy összeillesztitek őket, és a laposabbik végüknél odaragasztjátok a szalag középső részét. Mikor megszáradt a ragasztás, nyissátok félbe a diót, és kevés ragasztóval rögzítsétek Dióbél bácsi papírrugóból készült testét belülről.
Ha alszik a bácsi, a szalagból kötött masnival lehet becsukni a házát, ha pedig felébred, vidáman tolja ki torzonborz fejét a dióból.

 

Jó a gyerekeknek még zölden megmutatni a diót, amikor látszik, mennyire hasonlít a héja, húsa, magja például egy őszibarackra.

 

Avokádó: zöldség vagy gyümölcs?

Nemrég óta kapható nálunk ez a körteformájú, Közép-Amerikában honos zöldség? gyümölcs?, melyet nem véletlenül neveznek aligátorkörtének és vajkörtének is: sötétzöld, rücskös, kemény krokodilbőrétől megszabadítva egyből a pirítósra kenhetjük olajos, enyhén dió ízű, világoszöld húsát.


Az avokádó termését fajtájától függően a virágzás után 9 hónappal, még keményen szüretelik le – szobahőmérsékleten egy hónapig őrzik frissességüket. Érdemes fogyasztani hisz több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E), és jelentős mennyiségű foszfort, vasat, rezet, nátriumot, és niacint tartalmaz. Nem lebecsülendő magas rosttartalma sem. Magas telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma miatt koleszterinstopposoknak kiváló diéta, magas fehérjetartalma pedig jó hír lehet a vegetáriánusoknak.
A hűtést nem viselik el, fagyfoltok jelennek meg rajtuk. A hűtésen kívül a főzést sem szeretik: megkeserednek a hő hatására.
A jó avokádó héja egyenletesen sötétzöld, kis fekete pöttyökkel tarkítva. Húsa világoszöld, kenhetően puha.
Amint megfosztjuk a burkától, a levegő hatására barnulni kezd a finom, zöld hús, érdemes hát igyekezni az elfogyasztásával, vagy citromlével késleltetni a barnulást.

A félbevágott avokádónak emeld ki a magját, és tedd valami kitüntetett helyre, mert hamarosan főszereplő lesz!

 

Az avokádó magja


Csodálatosan szép ez a tojásformájú csonthéjas mag!
A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták, a kozmetikaipar pedig ebből nyeri a tápláló olajat, de minket most más érdekel!
Az avokádó magja könnyen csíráztatható, és remekül faragható.

Mind a mai napig nagyon izgalmasnak tartom a csíráztatást, legyen a kezem ügyében bármilyen mag. Gyerekekkel egész különleges foglalatosság naponta figyelni, mi történik a maggal – hát még egy ilyen óriásival!
Az avokádó magja könnyen kihajt, és mivel nem túl igényes növény, látványos eredményeket érhetünk el vele! Barátnőm szerint egyszerűen egy cserép földbe dugva is működik, de választhatunk látványosabb megoldást: az avokádómagba (ha meg tudjuk állni, és nem faragjuk meg), két-három helyen szúrjunk fogpiszkálót, és ezek segítségével lógassuk egy üvegedénybe. Tegyünk annyi vizet bele, hogy kb. a negyedéig ellepje a magot. A vizet néha cseréljük, és öntsünk utána. Pár hét múlva meg fognak jelenni a bojtos gyökerek: akkor érdemes óvatosan földbe dugni, és várni, hogy szárba szökkenjen a növényünk.

Háziállatainkat tartsuk távol az avokádó növénytől, mert a levele mérgező lehet!



Apró szobrok reggelire


Ez a barátságos, tojásdad mag frissen hálás alapanyag faragáshoz. Reggeli közben el lehet játszadozni a különféle formákkal.
A félbeszedett tojásforma adja magát, hogy süni legyen belőle. Ha kicsit megfaragtuk a fejét, a gyerekek is könnyedén beleszurkálhatják a hátába a félbetört fogpiszkálókat.
De faraghatunk emberfejet is – ezt felnőtt végezze! Késsel először jelöljük be a főbb vonalakat, aztán óvatosan faragjuk ki a fej részeit.
Szúrhatunk bele hurkapálcát, úgy vidám karót kapunk a szobanövényekhez, vagy egy szemescsavart a tetejébe tekerve fellógatható fityegőt nyerhetünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!