Az értelmes élet pszichológiája

2011. 11. 20.
Szerző: Szimpatika
Prof. Dr. Bagdy Emőke, Dr. Nyitrai Erika és Dr. Mirnics Zsuzsanna több évig tartó munkájának köszönhetően megszületett a transzperszonális pszichológia magyar nyelvű bibliája, amely a terület legkiemelkedőbb nemzetközi és hazai szaktekintélyeinek írásait foglalja egybe.

A transzperszonális kifejezést – amely azt jelenti: túl a személyesen – elsőként Jung használta, arra utalva, hogy a hétköznapi világon túl is léteznek emberi tapasztalatok, amelyek befolyásolják és gazdagítják életünket. A spirituális élményeket a pszichológia sokáig kizárta a vizsgált jelenségek köréből, ám ez az álláspont mára tarthatatlannak bizonyult. A lélektan tudománya elismerte a spiritualitás és a transzcendencia létezését, s ezzel visszahelyezte az embert abba az egyetemességbe, amelynek szerves részét képezi.

Mindannyian érzékeljük napjaink sokirányú – világgazdasági, politikai, környezeti, népesedési – válságjelenségeit, melyek mind azt jelzik, hogy paradigmatikus világképváltozásnak, szemléleti fordulatnak a küszöbén állunk. Az anyagelvű, elidegenedett világszemlélet hanyatlásának és egy új, spiritualizált valóságkép lassú újraépülésének lehetünk tanúi.

A transzperszonális lélektan korunk emberének alapvető spirituális hiányállapotával és szükségleteivel szembesít, és új szintézist keresve igyekszik ismét teljessé tenni csonkult szemléletünket, visszakapcsolni szellemi gyökereinkhez, amelyekkel elveszítettük az összeköttetést.

A transzperszonális pszichológia öt fő kérdése:

- Mit jelent számomra emberi lénynek lenni?

- Ki vagyok én – magamnak, neked, nektek?

- Miért vagyok itt, mi az életem célja, értelme, jelentése?

- Honnan jöttem, hová tartok, milyen kapcsolatban állok a kozmosszal, az emberiséggel, közösségekkel, szeretteimmel?

- Hogyan tehetném a világot egészségesebbé?

A transzperszonális pszichológia és filozófia nem szab határt az ember személyes világának ott, ahol a tudományos megismerés határai vannak. Feltételezi, hogy létezhet másik valóság is, olyan dimenziók, melyek felfogására érzékszerveink nem képesek. Olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint például életünk kiszámíthatatlanságának elviselése, a "vagy-vagy" típusú gondolkodás helyett az "is-is" szemlélet felvétele, az előítélet-nélküliség, az a képesség, hogy érzékenyen reagáljunk embertársaink szenvedésére, vágy a pillanat mély megélésére, továbbá a hála és a rácsodálkozás képessége, köszönet az élet egyedi adományaiért.

A Transzperszonális pszichológia és pszichoterápia című, több mint 500 oldalas, szép kiadású könyv az első magyar nyelvű kiadvány, amely az irányzat egészét és jövőbeli misszióját is bemutatja, a téma legnagyobb szaktekintélyeinek gondozásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!