A szájon át szedhető kozmetikai szerek veszélyei

Szerző: Szimpatika
A ritka szempilla, a kopaszodás vagy a ráncosodás nem betegség, mostanában azonban ezeket az állapotokat is szokás akár gyógyszerekkel is kezelni. A legújabb hír, hogy egy amerikai kozmetikai cég az őszülés megelőzésére fejleszt ki pirulát – írta a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A gyógyulást nem, csak szépülést ígérő gyógyszerek világszerte bővülő piaca már 2007-ben meghaladta a 29 milliárd dollárt. Ezek a szerek a kozmetikai jellegű problémákra az egészséget veszélyeztető állapotokra adottal megegyező választ kínálnak, mégpedig kémiai terápiát.

Az Egyesült Államokban minden szépészeti célra alkalmazott gyógyszernek ugyanazon a szigorú engedélyezési eljáráson kell végigmennie, mint a gyógyító célú szereknek. "Egyéni szinten az emberek vélhetően azt tehetik, amit akarnak, közösségi szinten azonban át kell gondolnunk, hogy gyógyszert gyártani az emberek 'feljavítására' valóban erőforrásaink legjobb felhasználását jelenti-e" – vélekedik a kérdésről Joel Lexchin, a torontói York Egyetem egészségpolitikai professzora.

 

A fejlesztés alatt lévő őszülés elleni pirula az elmúlt két évtized több olyan vényköteles szeréhez csatlakozna, amelyeket esztétikai célból szednek emberek. A finaszterid hatóanyag eredetileg a prosztatamegnagyobbodás kezelésére szolgált, 1997 óta viszont a férfiak bizonyos típusú kopaszodására is fel lehet írni. A szemizmok görcsének enyhítésére szolgáló botox (botulinum toxin) használatát 2002-ben engedélyezték ránctalanításra. A zöldhályog kezelésére az 1990-es években kifejlesztett Latisse szemcseppet 2009 óta kozmetikai célból is alkalmazzák, miután megfigyelték, hogy a páciensek szempillája sűrűbb és hosszabb lett tőle.

Bár szépülésre használják, ezeket a szereket az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA ugyanolyan vizsgálatoknak veti alá, mint a gyógyító célú készítményeket, hiszen mellékhatásai ezeknek is vannak. Egy friss tanulmány szerint az őszülés elleni pirula például megváltoztatja a bőr pigmentációját, ezért problémát okozhat az anyajegyekre gyakorolt hatása, mert így nehezebben diagnosztizálható egy esetleges rosszindulatú elváltozás.

A többi említett vényköteles szer veszélyeiről is vannak adatok. A férfias típusú kopaszodás ellen szedett finaszterid például visszafordíthatatlan szexuális működési zavarokhoz vezethet. A Latisse alkalmazásától besötétedhet a szemhéj bőre vagy megváltozhat az írisz színe, míg a botox hatására az arc elveszítheti az érzelmek kifejezésének képességét.

 

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!