Lehet, hogy te is boltkóros vagy?

Szerző: Szimpatika
Vásárolni - mindig, bármi áron Plázákkal, szupermarketekkel teli világunkban megnő a vásárlást önmagáért kedvelők tábora. Meddig normális a vásárlási vágy, s mikortól beszélünk szenvedélybetegségről?

Mindnyájan átéljük – ki gyakran, ki ritkábban – azt  az örömöt,  amit akkor érzünk, ha megvehetjük, amire szükségünk van. Szeretünk  vásárolni, ami természetes is, amíg a számunkra fontos dolgokat  szerezzük be és ez anyagi lehetőségek keretein belül történik.

Sokan azonban olyasmit vásárolnak rendszeresen, amire egyáltalán nincsen szükségük. Sőt, otthon már van az áruból  egy vagy több, de az anyagi lehetőségeiket  meghaladó mértékben vesznek újabbat. Később azonban megbánják, mert belátják, hogy felesleges volt a vásárlás. Mégis megteszik a  következő alkalommal, mert nekik ez nagy örömet szerez, kényszert éreznek rá.

A kényszeres vásárlók 80-90 százaléka nő. Leggyakrabban ruhákra, cipőkre, ékszerekre, költenek. Egy amerikai pszichiátriai felmérés szerint egy átlagember a megvásároltaknak legalább 10 százalékát nem használja, ezzel szemben a kényszeres vásárlók a  megvett holmik 30 százalékát a kezükbe sem veszik. Ők valójában egy sajátos kényszerbetegségben szenvednek, ugyanis ellenállhatatlan  késztetést éreznek belső feszültségük, szorongásuk, belső  nyugtalanságuk, hangulati zavaruk, elégedetlenségük  levezetésére  valaminek a végrehajtása – jelen esetben a vásárlás – iránt. Azért vásárolnak meggondolatlanul és felesleges dolgokat, mert ez átmenetileg egyfajta örömérzést nyújt számukra és csökkenti a belső feszültséget. Ezt azonban követi a megbánás, bűntudattal párosulva.  Ez a kényszer sokszor eladósodáshoz, családi konfliktushoz vezet a túlköltekezés miatt. Ezt a viselkedést a szakemberek ínpulzus- vagy  kontrollzavarnak nevezik, és a kényszerbetegségek – mint például a  játékszenvedély  vagy a kóros falási kényszer – közé sorolják. Sőt, a legújabb felfogás szerint függőségnek (addikció) tartják, min például az alkoholhoz vagy a droghoz fűződő szenvedélyt. Csak ez nem  kémiai szerhez, hanem bizonyos viselkedéshez kötődő függőség.

Ebben a viselkedési formában ugyanaz az idegi ingerületet átvivő anyag játszik szerepet, mint a szorongás és a hangulati zavarok esetében. A páciensek egy részét, akik saját belátásukra vagy családjuk ösztönzésére jelentkezhetnek a pszichiátriai osztályokon, szerotonin működését gátló gyógyszerekkel kezelik, ugyanis sokuknál ezek a szerek visszafogják a negatív késztetéseket. A betegek másik csoportjánál azonban szükség van a pszichiátriai kezelésre is. Sok múlik a beteg akaraterején! Az esetek többségében nem jelent problémát a kigyógyítás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!