Fogamzásgátlás fiatalkorban – 2. rész

Szerző: Szimpatika
Az első részében Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyásza segítségével olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mikor érdemes először felkeresni a nőgyógyászt, melyek a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerek, és hogyan történik a vizsgálat egy érintetlen páciens esetében? A második részben Dr. Csajbók Éva, a klinika belgyógyász-endokrinológusa segít minket eligazodni a hormonális fogamzásgátlás területén.

Dr. Kósa Zsolt az úgynevezett „holland módszert”, vagyis a fogamzásgátló tabletta és az óvszer együttes használatát javasolta a fiataloknak. Ön mit gondol erről?

Alapvetően a serdülők számára a legkényelmesebb és a legmegbízhatóbb módszert a hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása jelenti. A tabletta felírása azonban mindig egyéni döntés, amelynek során számos tényezőt kell mérlegelni. Fontos, hogy a serdülő már kellően fejlett legyen mind fizikai, mind pszichés szempontból a rendszeres nemi élthez, és a fogamzásgátláshoz is. Emellett azonban az óvszer használata is javasolt, különösen, ha nincs állandó partner, hiszen csak ez véd a nemi betegségek ellen.

Mikor jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy fiatal testileg elég fejlett már a fogamzásgátló tabletta szedéséhez?

A tabletta szedése csak annak ajánlható fel, akinek legalább 1–1,5 éve jelentkezett az első havi vérzése, a menstruációs ciklusok szabályosak és rendszeresek, kimutathatók a peteérés és tüszőrepedés hormonális jelei, és testi fejlettsége – az ún. másodlagos nemi jellegek – elér egy bizonyos mértéket. Ezt a szakemberek egy pontrendszerrel határozzák meg.

 

Milyen károkat okozhat az idő előtt elkezdett fogamzásgátlás?

Az orvos kollegáknak azért kell nagyon körültekintőnek lenniük a tabletták rendelésével kapcsolatban, hiszen annak hatóanyagai gátolják azoknak az idegrendszeri központoknak a működését, amelyek a peteérésért és tüszőrepedésért felelősek. Ha túl korán, a szabályos ciklusok kialakulása előtt következik be ez a gátlás, az később tartós vérzésmentességet (amenorrhoeát) és/vagy a peteérés hiányát, vagyis akár meddőséget is eredményezhet. Nagyon fontos, hogy a gyermek kellően felkészült legyen ahhoz, hogy megértse, a tabletta szedése nem óvja meg a terhességtől, ha azt nem pontosan és rendszeresen szedi. Emellett azt is tudnia kell, hogy a tabletta szedése nem védi meg a nemi úton terjedő betegségektől sem.

 

Vannak olyan kizáró tényezők, amikor egyáltalán nem jöhet szóba a tabletta szedése?

Amennyiben a gyermeknek volt trombózisa, akkor semmiképpen nem jön szóba hormonális fogamzásgátlás. A magas vérnyomás és a migrén is ellenjavallatát képezi a tabletták szedésének, emellett dohányzóknál szintén erősen mérlegelni kell ezt a fogamzásgátlási módszert. Továbbá ha a családban volt már trombózis, akkor addig ne adjunk fogamzásgátlót, míg nem végeztettük el az ún. trombofilia panelt. Amennyiben ugyanis ez a teszt pozitív, az kifejezett trombózishajlamra utal, és a tabletták adásának abszolút ellenjavallatát képezi.

 

Összességében tehát jobb-e az óvszer használata a hormonális fogamzásgátlásnál?

Egy egészséges, monogám kapcsolatban élő fiatal pár védekezhet a nem kívánt terhesség ellen tablettával, amennyiben annak nincs semmilyen ellenjavallata. Az óvszer azonban az egyetlen olyan fogamzásgátló módszer, amely a nemi betegségek ellen is véd, ezért az elsősorban fiataloknak illetve alkalmi együttlétek esetére a leginkább javasolható, az a gumi óvszer. Számos előnye közül nem elhanyagolható, hogy széles körben beszerezhető, számos fajtája létezik, amelyek extra igényeket is képesek kiszolgálni, illetve mindenki megtalálhatja a leginkább személyre szabott fajtát. Hátránya, hogy biztonságos alkalmazása egy kis felkészültséget és technikai jártasságot kíván, de pozitív tulajdonságai jócskán a haszon irányba terelik a mérleg nyelvét.

 

Amennyiben valaki mégis a fogamzásgátló tabletta mellett dönt, érdemes néha szünetet tartani a szedésében?

Igen, hiszen így tudjuk ellenőrizni, hogy a természetes ciklus még működőképes-e. Sajnos egyre gyakoribb az úgynevezett korai petefészekkimerülés-szindróma, vagyis POF (Premature Ovarian Failure), mely során a klimax gyakorlatilag előbb köszönt be az egészségesnél. Ilyenkor az is előfordul, hogy egy 30-as évei közepén álló nő petefészkei kimerülnek, de a fogamzásgátló elkendőzheti a tüneteket. Ezért is érdemes időről-időre szünetet tartani, hiszen ha nem jelentkezik a menstruáció, mindenképpen érdemes kivizsgálni az okokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!