Fogamzásgátlás fiatal korban – 1. rész

Szerző: Szimpatika
A fogamzásgátlás sokrétű kérdés, így egy szülész-nőgyógyász, valamint egy endokrinológus segítségét is kértük a téma körbejárásához. A fiatalkori fogamzásgátlás módszereiről cikksorozatunk első részében Dr. Kósa Zsoltot, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész- nőgyógyászát kérdeztük.


Minden lányos szülő egyik legnagyobb dilemmája, hogy hány éves korban érdemes elvinnie a gyermeket nőgyógyászhoz?

Akkor érdemes először nőgyógyász szakembert felkeresni, amikor az első szexuális kapcsolat komolyan szóba jön. Ez persze egy olyan bensőséges anya-lánya kapcsolatot is igényel, ahol nem titokban történnek ezek a fontos lépések a lány életében. Ha a gyermek fél attól, hogy segítséget kérjen fogamzásgátlás területén az édesanyjától, akkor az édesanyának kell ezt szóba hozni, hiszen egy nem kívánt terhességnek életre szóló következményei lesznek.

 

Mi történik az első találkozás során a nőgyógyásznál?

Ha szexuális élet megkezdése miatt fordulnak szakemberhez, akkor első lépésként meg kell beszélni a fogamzásgátlás módját. Én a fogamzásgátló tablettát tartom a fogamzásgátlás leghatékonyabb eszközének, hiszen az óvszer a statisztikák szerint mindössze 80-90% védettséget biztosít. De a nemi betegségektől a tabletta önmagában nem védi meg a nőket. Erre találták ki az ún. holland módszert, vagyis a tabletta és az óvszer kombinációját, ahol a tabletta a nem kívánt terhességtől, az óvszer pedig a nemi betegségektől véd.

 

Létezik-e olyan eset, amikor testi probléma miatt érdemes fiatal korban felkeresni egy nőgyógyászt?

Sajnos előfordul, hogy az első menstruáció beköszöntével úgynevezett juvendis metropátia jön létre, mely során a fiatal hölgy menstruációja rendszertelen, ugyanakkor nagyon erős. Ilyen esetekben fogamzásgátló tabletta szedését szoktuk javasolni, mivel csökkenti a vérzés mennyiségét és szabályozza a menzeszt. Sajnos ez azonban mindössze tüneti kezelés, a tökéletes gyógymódot még nem sikerült kifejleszteni.

 

Hogyan vizsgálnak meg egy még érintetlen pácienst?

Mivel fontos a szűzhártya védelme, ezért análisan, illetőleg hasi ultrahanggal vizsgáljuk az ilyen pácienseket.

 

Sokan tartanak attól, hogy a fogamzásgátló felborítja a hormonháztartás természetes egyensúlyát. Mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban?

Az édesanyáknak és a fiatal hölgyeknek is mindenképpen negyedik  generációs, 20 mikrogrammos fogamzásgátlót javasolok, hiszen ezeknek a készítményeknek már sokkal alacsonyabb a hormontartalma. A praxisom során gyakran találkozom azzal, hogy sok páciens nagyon tart a fogamzásgátló szedésétől, pedig a közhiedelemmel ellentétben fontos leszögezni, hogy a fogamzásgátló nem változtatja meg a hormonális státuszt, csak felülírja. Vagyis ha elhagyjuk a készítményt, akkor visszaáll ugyanaz a ciklus, mint ami azt megelőzően volt.

Összességében tehát mindig egyénileg kell mérlegelni, hogy kinél melyik fogamzásgátló módszer a leghatékonyabb, hiszen vannak olyan egyéni esetek, mint például a trombózishajlam, mely kizárja a tabletta szedését. Egy egészséges fiatal esetében, ahol nincs semmilyen más ellenjavallat, a hormonális fogamzásgátlás és az óvszer használatának kombinációja a védekezés leghatékonyabb módja.

folytatjuk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!