Nem kell rögtön csillapítani

2011. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
Jelenleg  az azonnali lázcsillapítás a széles körben alkalmazott orvosi gyakorlat, holott a szakmában közismert, hogy a láz a szervezet védekezése a fertőzéses, gyulladásos folyamatokkal szemben.

A láz a 36,5-37C foknál magasabb testhőmérséklet, melyet az agyunk hőszabályozó központjának lázkeltő anyagokkal való ingerlése okoz. Ez leggyakrabban fertőzések kapcsán jelentkezik. A lázat a szervezetünk fokozott hőtermeléssel és a hőleadás csökkentésével éri el.


A láz a régi hiedelmekkel ellentétben nem káros és nem veszélyes. A magas láz sem. Nem okoz agykárosodást, nem terheli túl a szervezetet és nem okoz halált. Ritkán emelkedik spontán 41,7 fok fölé. A lázzal járó szaporább légzés, szívműködés sem veszélyesebb, mint amit sportolás közben produkál a szervezet. Ellenben, ha testhőmérsékletünk magasabb, a kórokozók nagy többsége rosszabbul szaporodik ugyanakkor szervezetünk védekező (immun-) rendszere hatékonyabban küzd ellenük.

Jelenleg mégis az azonnali lázcsillapítás a széles körben alkalmazott orvosi gyakorlat, holott a szakmában közismert, hogy a láz a szervezet védekezése a fertőzéses, gyulladásos folyamatokkal szemben. A gyermekek és az idősek láz nélküli lefolyású tüdőgyulladása például magasabb halálozási arányszámmal jár, mint ugyanez a betegség, ha láz kíséri. Kanadában állatkísérletekkel ellenőrizték és bizonyították, hogy a gyógyulást elősegíti, ha a testhőmérsékletnek a normálisnál magasabb értékét bizonyos ideig fenntartják, s nem kezdenek rögtön lázcsillapítókat adni a betegnek. A kanadai kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a lázas állapotot követő 18 óra során jóval nagyobb mértékben termelődik egy bizonyos stresszfehérje, mint egyébként. A 70-es években felfedezett, stressz hatására termelődő fehérjék megakadályozzák a vérrögök képződését, ami a fertőzéses-gyulladásos folyamatokban a halál leggyakoribb közvetlen oka.

A lázcsillapításra mégis szükség van, mert a nagyon rossz közérzetet javítja. A  ló másik oldalára sem érdemes átesni, ha a gyerek láza 39 fok fölött van, a lázcsillapítók adása indokolt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!