Az almafogyasztás veszélyei
Mi a keresztallergia?
A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.
A keresztallergiáknak az orális allergia szindróma kialakulásában van leginkább szerepe. Ilyen esetekben a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először az allergiás válasz. Fontos ismertetőjele, hogy a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.
Nyírfapollen-allergiásoknál a leggyakoribb
A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen-allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A nyírfapollen-allergiások esetében az almán kívül a következő ételek fogyasztása okozhat panaszokat: mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokádó.
Egyre több embert érint
10-15 éve a fapollen-allergiák jóval ritkábban fordultak elő nálunk, mint manapság – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Ennek oka összetett lehet. A fák pollenjei különösen érzékenyek a levegőszennyezésre, megváltoztatják a felszíni tulajdonságaikat, ezáltal pedig allergiát kiváltó jellemzőik is fokozódnak. Az időjárás is változáson esik át. A régebben januárban, februárban elvirágzó éger és mogyoró virágzása a későbbi időszakra, márciusra, áprilisra tolódik ki, egyszerre jelentkezik a légkörben a különösen erősen allergén nyírfával, és így a nagy pollenkoncentráció fokozottan hajlamosít a túlérzékenység kialakulására.
A légúti panaszok mellett a nyírfapollen nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia-szindróma tünetei egész évben kínozzák a beteget.
Kedvező tapasztalatok a kezelésben
A nyírfapollen-allergia okozta keresztallergia tünetei ellen nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia német vizsgálatok szerint a betegek 80%-ában már az első évben csökkenti a légúti panaszok mellett a keresztallergia tüneteit is. A saját praxisomban kezelt betegek körében is hasonló tapasztalatokról számolhatok be – mondta el a főorvosnő. Nyírfapollen-allergiások esetében az immunterápiás kezelés novemberben kezdődik és hatására a keresztallergia tünetei sokszor gyorsabban is csökkennek, mint a légúti panaszok.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!