Elkerülni az amputációt!

Szerző: Szimpatika
Tudta, hogy  a lábszárfekély valódi népbetegség? Hogy Magyarországon 100.000-re becsülhető a lábszárfekélyes betegek száma?  Hogy évente mintegy 4.000 végtagot amputálnak hazánkban lábszárfekély miatt?

Mitől alakul ki a fekély?

A modern életmód velejárói, a mozgás hiánya, a folyamatos álló- vagy ülőmunka, a rostszegény, egészségtelen táplálkozás és az elhízás számos egészségügyi problémához vezetnek. A vénás keringési elégtelenség, az artériás elzáródás vagy az anyagcserezavarok, mint például a cukorbetegség következtében alakulnak ki azon fekélyes betegségek, amelyek akár a láb amputációjával is járhatnak.  A betegség általában idősebb korban jelentkezik, ekkor alakul ki a szövethiányos állapot, azaz a fekély. Rendszerint a rossz vérellátottságú területekről, például boka környékéről indul ki, mérete folyamatosan növekszik. Amilyen gyorsan a fekélyes sebek kialakulnak, kezelésük és a gyógyulás annál hosszadalmasabb. Ha pedig a kiváltó okot nem kezeljük megfelelően (pl. cukorbetegség), szinte esélytelen a gyógyulás.

Hogyan kezeljük?

A fekély kezelése különösen nagy odafigyelést igényel: minden esetben életmódváltást, egészséges táplálkozást, a kornak és egészségi állapotnak megfelelő mozgásformát, sebtisztítást, az orvos által előírt kötés és lábbeli használatát. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés vagy akár műtét ajánlott, végső stádiumban pedig a fekélyes testrész amputációjára kerül sor, amely nem csupán fizikai változást jelent, de lelkileg is megviseli a pácienseket. Ez azonban a legvégső megoldás kell, hogy legyen… és minden olyan lehetőséget, kezelést meg kell ragadni, ami segíthet.

A már Magyarországon is elérhető hiperbár oxigénterápia – egy speciális kezelés, amelynek lényege, hogy a szervezet oxigénellátását javítjuk. Ennek leghatékonyabb formája, amikor a páciensek mesterségesen kialakított környezetben, egy különleges kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb gyógyulását idézik elő. A beteg sejtek  oxigénellátottságának növelésén túl, az oxigénnek direkt baktériumölő hatása is van, valamint a megemelt nyomás révén olyan hajszálerekben, vérerekben is beindul a véráramlás, ahol a betegség miatt korábban a vérkeringés már megszűnt.

„A hiperbár oxigénterápiával igen eredményesen kezelhetők a nehezen gyógyuló sebek és a lábszárfekély. Pácienseink nagy része számára valóban ez a terápia jelenti az utolsó lehetőséget” – mondta dr. Máté Attila, a Baromedical Zrt. kereskedelmi igazgatója. „Általános tapasztalataink szerint a páciensek 80%-ánál sikerül gyors és jelentős javulást elérni a fekélyes sebek gyógyításában. Saját felméréseink szerint minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne a kezeléssel.”

 

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!