Van-e az agynak neme?

2011. 10. 19.
Szerző: Szimpatika
A tudomány mai állása szerint az agynak van neme. A férfiak agya 12–15 százalékkal nagyobb, mint a nőké. Születéskor azonban még nincs meg, csak ötéves korra alakul ki a méretbeli differencia. Annál meglepőbb, hogy hiába növekszik a fiúk agya gyorsabban, a szellemi fejlődésük mégis lassúbb. Vajon miért?

Azért, mert az agy egészének mérete nem sokat jelent. Az agykutatók régóta tudják, hogy az agy méreténél sokkal fontosabb az idegrostok száma, sűrűsége, és a sejtek és idegpályák kapcsolatainak mennyisége. A férfi és női agy eltéréseit tehát nem a méretkülönbség adja, hanem a hormonok okozzák. A sejtek, az idegpályák, és főleg azok kapcsolatai ugyanis az élet során hormonhatásokra jönnek létre. Ezek közül a hormonok közül a női nemi hormonnak kitüntető szerepe van. Ezért szinte bizonyos, hogy a női agy formálhatóbb, sokkal jobban alkalmazkodik a külső ingerekhez. Majmokon végzett kísérletekkel bizonyították, hogy ingergazdag környezetben nevelt majmok nőstényeinek agyában a hímekét felülmúló idegsejt-sűrűség alakult ki, míg a fiú majmok agysejtjeinek fejlődésére a környezet alig volt hatással.

A nők kevésbé hiszik el a színlelést. Ez részben azért van így, mert bal és jobb agyféltekéjük között sűrűbb hálózati kapcsolat van, mint a férfiak agyában. A nők például a félelmet, az undort és más hasonló érzelmeket mind az arckifejezés, mind a hang alapján hamarabb és jobban felismerik, mint a férfiak – derítették ki kanadai kutatók. A kutatás során megállapították, hogy a férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerték az arckifejezést, és az arckifejezés és a hang kombinációját is hamarabb besorolták. Ezenkívül gyorsabban felismerték az érzelmeket, ha női színész játszotta el azokat.

Más képességekben viszont a férfiak erősebbek: ilyen a térbeli látás és a tájékozódás képessége.

(MTI)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!