Évezredek óta használt gyógynövények

Szerző: Szimpatika
A gyógyhatású növények megítélése többször változott, sőt a gyógynövény-kereskedelemi érdekek befolyásolták magát a történelmet is. Ínséges időben, háborúk során elődeink csak a természet adta gyógyszerekhez fordulhattak. Napjainkban pedig, a szintetikus orvosságok és mesterségesen előállított élelmiszerek korában, mind többen mutatnak érdeklődést e természetes hatóanyagok használata iránt.

Kamilla, a híres gyulladáscsökkentő

Az egyik leggyakrabban keresett gyógynövény a kamilla, két növényfajt takar. A gyakoribb a német (Matricaria chamomilla), egynyári növény, a másik az évelő római kamilla (Arthemis nobilis). Többek kedvelt teája, hiszen kellemes az íze. Aromája az almáéhoz hasonló, így magában fogyasztva, vagy keverékek ízesítésére is alkalmas. Virágait formája és színe miatt az ókori egyiptomiak napvirágnak nevezték, lázcsillapításra és a maláriás fertőzés kezelésére használták. A római és görög kultúrákban fejfájást, vese- és májpanaszokat orvosoltak vele. E sokrétű alkalmazhatóságát gyulladáscsökkentő hatásán keresztül fejti ki, így méltán lett „csodaszer”. A vikingek kozmetikai célokra is alkalmazták: hajmosáskor a kamillaforrázat selymes fényt ad a hajnak, főleg a szőkéknek érdemes ezt kipróbálni.

Tea készítésekor forró vízzel öntsük le a szárított kamillavirágzatot – a hatás megtartása érdekében soha ne főzzük.

Fokhagyma, mely szinte minden bajra jó

Ősember lakta barlangokban 10 ezer évvel ezelőtti maradványait találták meg, az első írásos emlék pedig egy ötezer éves ékírással vésett sumér agyagtáblán maradt fenn róla. Az ókori civilizációk szinte mindegyike használta, de az egyiptomiak körében volt a legnépszerűbb: betegségek megelőzésére és állóképesség-javításra használták. Tutanhamon sírjába is tettek belőle. Egy rabszolgát 5 kilónyi fokhagymáért lehetett elcserélni. A világ legrégebbi orvosi írásában az Ebers-féle papirusztekercseken több mint húszféle orvosság alkotórészeként említik: többek közt fejfájásra, rovarcsípésre, szívpanaszokra és bélférgek ellen használták. A görög katonák és atléták nyersen fogyasztották. Hippokratész fertőzések leküzdésére, megfázásra, emésztési zavarokra ajánlotta. Az I. világháború során a katonai orvosok az elfertőződött sebeket fokhagyma lével kezelték. Bár 1928-ban Alexander Fleming feltalálta a penicillint, ám a II. világháborúban az antibiotikum-készletek megcsappantak, így az orosz orvosok továbbra is a fokhagymát használták fertőtlenítő, baktériumölő szerként.

Torokfájást, enyhébb megfázást akár egy gerezd fokhagyma elrágásával is meg lehet szüntetni. Aki nem bírja az erős íze miatt, összezúzva áztassa vízben vagy kefirben.

 

Ginszeng az általános állapotjavító

 

A ginszeng Ázsiából indult hódító útjára. Három faja ismert: a kínai, az amerikai és a szibériai. Ahogy terjedt népszerűsége, úgy vált egyre inkább hiánycikké a kínai változat, ezért ára az aranynál is drágább lett. Mivel termesztését akkor még nem oldották meg, a kereskedők gyakran más növények gyökerét árusították helyette. Ez a hamisítás néhol még napjainkban is problémát okoz. A jezsuiták jöttek rá, hogy a ginszeng Kanadában is megél, így rövidesen megkezdték szállítását Amerikából Ázsiába. Sokan használták időskori gyengeség, szexuális zavarok, ízületi gyulladások kezelésére, valamint a szervezet ellenálló képességének megőrzésére.

Növeli az állóképességet, a stressztűrő képességet, javítja a memóriát, az ellenálló képességet, étvágygerjesztő, csökkenti a koleszterin szintet.

 

Folytatjuk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!