Lehet, hogy a párod munkamániás?

Szerző: Szimpatika
Úgy érzed, hogy párod egy ideje már csak a munkájának él? Elhanyagol téged is, a barátait, sőt a szüleit is? Nem törődik a gyerekeivel, már szórakozni, nyaralni se jut ideje? Netán te magad jársz hasonló cipőben? Tudod-e, hogy miért?

Lássuk!

A munkamánia kialakulásának sok oka lehet. Egy vonatkozásban azonban minden munkamániás egyforma: menekülni akar valamiből, vagy valakitől, vagy valahová.

Ez sokáig senkinek sem tűnik föl. Hiszen a boldogság alapja a fogyasztás, ehhez persze pénz szükséges, ahhoz pedig muszáj többet és többet dolgozni.

Na jó, de mi számít sok munkának, hol a munkamánia, tehát a függőség határa?

Nehéz meghúzni a túlzott munka és a munkamánia közötti határvonalat. Léteznek olyan helyzetek, amikor többet kell dolgozni. Például egy könyvelőnek adóbevallások idején.  Ezt követően viszont helyreáll az egyensúly. A munkamániás viszont soha nem lazít. Nem a körülmények kényszerítik őt a több munkára, saját magát hajtja. Munkamánia akkor alakul ki, amikor az aktivitás és a pihenés egyensúlya a belső kényszer miatt bomlik meg. Megjelennek a leggyakoribb tünetek, az álmatlanság, fejfájás, gyomorpanasz, magas vérnyomás, érzelmi kitörések, szívritmuszavar, állandó pánikérzés, depresszió, belső kényszerérzet, motorikus nyugtalanság.

A munkamánia kialakulhat külső és belső kényszer hatására is. Lényege, hogy egy idő után törvényszerűen belsővé válik. A párkapcsolatban játszmává alakul. „Ugye milyen jó, ha több pénzt hozok haza, és megvehetsz mindent, amit csak akarsz? – mondja a munkamániás férj. Ennek azonban távollétem az ára." A jómód ára az érzelmi elhanyagolás. Amikor egy férfi így működik annak nagyon gyakran a gyermekkorban keresendő. Az ilyen családokban a szülő a gyermekével szemben feltételhez köti a szeretetét, és csak akkor adja azt meg, ha a csemete teljesíti a kért feltételt. Az ilyen ember felnőttként is csak akkor értékel bármit is, ha azért, úgymond, keményen megdolgozik. Az ilyen típus maximalistává válik, és elvárásait, munkamorálját a környezetére is rávetíti. Ezek az emberek szeretnek irányítani, uralkodni a másik felett, amit olykor diktatórikus stílus színesít.

De a kisebbrendűségi érzés, az állandó megfelelni akarás is okozhat munkamániát.

Az ilyen emberek szintén gyerekkoruktól úgymond „hajtanak” a szeretetért, az elismerésért – kisebb nagyobb sikerrel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!