Le a szeméremmel!

Szerző: Szimpatika
Ne klikkeljenek tovább és ne dugják a fejüket a homokba, mert a prosztataproblémák nem csak a reklámokban szereplő Kovács Józsefeket érintik. Beszéljünk róla és előzzük meg a súlyosabb problémák kialakulását!

Sokakkal előfordul, hogy az ötödik X-be érve éjszaka vizelési ingerre ébred, de eszébe sem jutott, hogy ennek oka egy alig 20 grammos, szelídgesztenye nagyságú páratlan szerv, amit prosztatának vagy dülmirigynek hívnak. Ez a szerv a férfi kismedencében a húgyhólyag és a végbél között, a hímvessző eredésénél található. Szövettanilag simaizomsejtekből és mirigyhámból épül fel.

A férfiaknál gyakran megbetegedhet a prosztata. A leggyakrabban előforduló betegségek: a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, valamint a rák.

A prosztatagyulladás (prosztatitisz) bármilyen életkorban előfordulhat, lázzal, vizelési nehézséggel vagy gyakori vizeletürítéssel járhat, égő fájdalomérzés kísérheti, és akár genny is megjelenhet a vizeletben. Idültté válása esetén a folyamat sokszor okozhat deréktáji fájdalmat vagy potenciazavart. Amennyiben a betegség tüneteit észleli, érdemes szakorvoshoz fordulni!

 

Az 50–60 éves férfiak akár 50 százalékát érintheti a népbetegségként is felfogható jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Ilyenkor a húgycső körüli mirigyek megnagyobbodása miatt összenyomódik a húgycső, ami miatt vizelési nehézség jelentkezhet, valamint a húgyhólyagban és a vesében vizeletpangás, és az esetleges fertőzés miatt gyulladásos folyamat jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek között szintén meg kell említeni a sürgető vizelési ingert, az akadozó, nehézkes és gyakori éjszakai vizelést, valamint szexuális problémák kialakulását.

 

Súlyos betegség a prosztatarák (karcinóma), amely a kezdeti stádiumban gyakran tünetmentes, de a későbbiek folyamán számos tünetet okozhat: a vizelés megváltozása, véres vizelet, potenciazavar, deréktáji és csontfájdalom mind a betegségre utaló jelek lehetnek. A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedései között dobogós helyen áll. A betegség kialakulásában mind az öröklött hajlam, mind a környezeti tényezők szerepet játszhatnak – a hormonális hatások, a szexuális aktivitás és a táplálkozás egyaránt fontosak.

 

Jelenleg a világon nincs olyan ország, ahol kötelező lenne prosztataszűrésen részt venni, ezért is fontos az egyéni figyelem. Minden 50 év feletti férfinak évente egyszer ajánlott lenne felkeresnie urológus szakorvosát. A prosztata vizsgálata csak néhány percet vesz igénybe, igaz, kissé kellemetlen, de a korai felismerés lehetősége miatt akár életmentő lehet.

Gyógyszertárakban is elérhető a prosztatarák szűrésére alkalmas, otthon elvégezhető öndiagnosztikai teszt. Ennek a terméknek a segítségével a vérből lehet kimutatni a prosztata-specifikus antigén (PSA) mennyiségét, mely felvetheti a rosszindulatú folyamat lehetőségét. Természetesen ez önmagában nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, csak annak kiegészítésként alkalmazható.

 

A helyes diagnózist követően többféle kezelésre lehet szükség. Egyszerűbb esetben alkalmazhatók bizonyos növényi kivonatokat tartalmazó készítmények is, melyekből a patikákban széles a választék, ezek jótékonyan befolyásolhatják a prosztata működését és enyhíthetik a már fennálló tüneteket.

 

A problémák enyhítésére tehát többféle megoldást kínálkozik: a megelőzésről, a korai felismerés fontosságáról és a tünetek enyhítésére alkalmas szerekről további tájékoztatást kaphat a www.prosztata.net oldalon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!