Vége a világnak. Semmi sem igaz, amiben eddig hittünk

2011. 10. 07.
Szerző: Szimpatika
Az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) kutatói olyan szubatomikus részecskékre bukkantak, amelyek a fénysebességnél is gyorsabban mozognak A tudósok most független forrásokkal is meg szeretnék erősíteni méréseik eredményét. Ha valóban jól számoltak, ez a felfedezés alapjában változtathatja meg a fizika egyik alaptörvényét.
Egy neutrínósugár, amelyet a CERN genfi központjából bocsátottak ki egy 730 kilométeres távolságban működő másik laborba, Olaszországba, a mérések szerint 60 nanoszekundummal gyorsabban mozgott, mint a fény.


A meglepett kutatók – akik hónapokat töltöttek azzal, hogy újra és újra ellenőrizték saját adataikat – most más, független forrásokkal is szeretnék megerősíteni az eredményeket Japánban és az USA-ban, illetve megpróbálnak egyszerűbb magyarázatot találni az észlelt sebességre. A CERN szakemberei nagyon óvatosan kezelik a mérési eredményeket, esetleges óriási jelentőségük miatt. "Ez annyira szenzációs felfedezés lenne, hogy óvatosan kell bánni vele" – mondta a hírügynökség szerint John Ellis, a CERN egyik tudósa, aki nem vett részt a neutrínókísérletben. Az amerikai atomfizikai kutatóközpontban, a chicagói Fermilabben nagy meglepetéssel vették tudomásul a hírt. Mint elmondták, elfogadják a CERN kutatóinak felkérését, és azonnal megkezdik az európai kísérlet ellenőrzését, a mérési eredmények igazolását, verifikálását. A chicagói kutatócsoport egyébként 2007-ben produkált hasonló eredményeket, miszerint fénysebességnél gyorsabb részecskéket észleltek, de akkor a hibahatár túl nagy volt, és nem tudták igazolni ezeket a mérési eredményeket – jegyzi meg a hírügynökség. A Marylandi Egyetem kutatója, Drew Baden szintén az AP-nek nyilatkozva azt mondta: a CERN eredményei olyanok, mint egy „repülő szőnyeg”, túl fantasztikusak ahhoz, hogy hinni lehessen bennük.

forrás hvg/AFP

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!