Az eddig leghatásosabb vakcina a HIV fertőzés ellen

Szerző: Szimpatika
Az új vakcina segítségével a herpeszhez hasonló "kisebb krónikus fertőzéssé" csökkenthető a HIV – idézte a védőoltást kifejlesztő kutatók állítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása

A spanyol kutatók úgy találták, hogy a kipróbálásba bevont 24 egészséges ember közül 22-nél kifejlődött immunválasz a HIV vírussal szemben, miután beadták nekik az MVA-B jelű vakcinát.

"Olyan ez, mintha a HIV képét megmutatnánk neki (az immunrendszernek), melyet aztán felismer, ha a jövőben újra látja" – magyarázta az immunizálás lényegét Mario Esteban kutatásvezető, a madridi Országos Biotechnológiai Központ munkatársa.

A védőoltás a HIV-vírus négy génjét tartalmazza, amelyek serkentik a T- és B-limfociták termelődését. Ezeket a limfocitákat "tréningezi" a vakcina, megtanítja azon kórokozók felismerését, amelyeket alapesetben nem ismert, velük szemben a szervezetnek természetes védettsége nem volt. A B-sejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek a vírust még a sejtek megfertőzése előtt támadják meg, a T-sejtek pedig azonosítják és elpusztítják a megfertőződött sejteket.

A tanulmányban részt vevő emberek csaknem háromnegyedénél fejlődtek ki HIV-specifikus antitestek az oltást követő 11 hónapon belül. Mintegy negyedüknél alakult ki a T-sejtek egyik HIV-ellen küzdő típusa, a CD4+ jelű, míg kétharmaduknál egy másik típus, a CD8+ jelű.

Összességében a résztvevők 92 százalékánál fejlődött ki valamiféle immunválasz, ami azonban nem jelenti azt, hogy az illető védett lenne a HIV-fertőzés ellen.

Esteban hangsúlyozta, hogy a vakcina még kezdeti stádiumában van, de "ígéretesként" jellemezte. A következő lépésben HIV-fertőzött embereken is tesztelik a vakcinát, hogy kipróbálják, csökkenti-e a vírusszámot.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!