Otthon elkészíthető uzsonnás dobozok

2011. 10. 06.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Nem tudom, kinek rosszabb a tanévkezdés – a gyerekeknek vagy a szülőknek? Véget ér egy kötelezettségek nélküli, békés korszak, és kezdődik újra a rohanás, jönnek az elvárások. A legnehezebb a legkisebbeket elengedni: nekik készültek a mindent elrejtő, barátságos ovis-zsákok, amibe beleszőhetjük egy kicsit a szeretetünket. A nagyobbaknak pedig csomagoljuk az uzsonnát házi készítésű, trendi, újrahasznosított dobozokba!
Ovis-zsákok
Emlékszem, mennyire megütköztem az első nap kislányom amúgy gyerekbarát módon, igényesen berendezett óvodájában, amikor megláttam az öltözőben a búbánatos, sötétbarna műbőrből készült egyenzsákokat lógni a fogasokról. És bár nagy volt a nyomás, hogy mi is megrendeljük a barátságtalan és rideg darabot, már másnapra varrtam egy olyan zsákot, amit szeretni is lehetett.

Fontos, hogy mielőtt munkához látsz, mérd le, mekkora hely jut a tárolónak az öltözőben! A legegyszerűbb ovis-zsák párnahuzatból (akár a legkezdőbb kezdőknek is) Kiszolgált kispárnahuzatból néhány öltéssel akár másnapra kés z í t h e t ü n k ovis-zsákot a kisgyereknek. Az ismerős szín és minta biztosan megnyugtatja, ha honvágya támadna.



Ezt a tárolót egy közepes és egy kisméretű, vidám mintájú, használt párnahuzatból varrtam. Varrógép nélkül, hímzőfonallal, hangsúlyos öltésekkel készült a varrás, így még dekoratívabb lett a zsák, és ha kinövi a gyerek, ismét párnahuzatként funkcionálhat a tároló. A kispárnahuzatot félbehajtottam, úgy varrtam a nagyobbikra, így lett négyrekeszes a tároló. A tetejét visszahajtva, néhány öltéssel egy vállfához rögzítettem, aminek segítségével könnyű felakasztani, és merevíti is a zsebeket.




Állatos zsákok (haladóknak) Varrásban gyakorlott anyukák sokféle kedvenc állat mintájára varrhatnak jól kezelhető, sokzsebes zsákot a kisgyereküknek.

Lehet pingvin, elefánt, jegesmedve, de készülhet az ovis jelből is katica-, lepke-, ház- vagy éppen autóformájú zsák. Érdemes áttúrni a rongyos-zsákot, és a színes maradék anyagokat felhasználni. Úgy tervezzük a tárolót, hogy legyen egy nagy része, ahova pulóver, nadrág befér, és minél több porcikából alakítsunk ki zsebet apróbb elhelyeznivalóknak is. A pingvin szárnyaiban és az elefánt lábaiban például pótzoknit, zsebkendőt lehet raktározni, a fejében elfér egy póló: csinosabbak is, ha jól ki vannak tömve! Tipp: A maradék anyagból készítsünk puha kis állatcsemetéket az állatos ovis-zsák mintájára, melyek az oviban maradó „mamájuk” zsebében várhatják reggelente kis gazdájukat.


Uzsonnás dobozok
Az iskolásokkal jó, ha küldünk reggelente egy kis saját készítésű, egészséges elemózsiát – jobban fog menni a figyelés a hosszú 45 percek alatt. Mibe csomagoljuk? Nézzünk körül a konyhában üres fl akonok, tejes- vagy gyümölcsleves-dobozok után, és hasznosítsuk újra őket még néhány alkalom erejéig. Ha elszennyeződtek vagy kiszolgáltak, egyszerűen dobjuk ki őket – így megszabadulunk a műanyag uzsonásdobozok mosogatásának és tárolásának terhétől. …

-műanyag flakonból
A szeptemberi első uzsonnásdobozt nagyobb méretű öblítős fl akonból készítettem. A fl akon formája „adta magát”, hogy fedeles dobozt vágjak ki belőle. Lemértem a fl akon szélességét, és ugyanennyit hagytam a fedőnek. Alkoholos fi lccel berajzoltam a vágás vonalát, és sniccerrel körbevágtam. Azon az oldalon, ahol behajlik a fedő, csak óvatos karcolást ejtettem a fl akonon. Fogóval tartott, felforrósított tűvel készítettem a lyukakat, a záródáshoz: a fedőre kalapgumiból fűztem „gomblyukat”, a doboz részbe pedig ugyancsak kalapgumival erősítettem egy nagy üveggyöngyöt. …


-italos dobozból A kiürült tejes- vagy gyümölcsleves dobozok remek tárolói az uzsonnára szánt gyümölcsöknek, paradicsomnak. Könynyű az átalakításuk is. A dobozt úgy vágtam körbe, hogy legyenek fülei, és legyen egy fedele, amit be lehet csukni. A fedelet egy kalapgumi-darabka, és egy kis gyümölcsvilla segítségével rögzítettem, de használhatsz kétoldalú ragasztót is. A dobozt öntapadós tapétával vontam be – ennek egyszerű a kezelése, és megnöveli az uzsonnatartó élettartamát.




CD-dobozból Az interneten találtam erre az agyament ötletre – miért is ne? CD dobozzal (és elrontott CD-vel) úgyis tele a padlás, „hátha valamire jó lesz” alapon:

az 50-es dobozba valóban kényelmesen elfér egy jól megpakolt zsömle, vagy egy kimagozott alma, és olyan jól záródik, hogy még csomagolni sem kell! Almamagozóval fúrtam a zsömle közepébe is a lyukat. Remélem, ezekkel az ötletekkel sikerül kicsit könnyebben elengedni a gyerekeket az oviba, iskolába!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!