A tojás meg a héja

2011. 09. 26.
Szerző: Varga Julis
Valicsek Éva egy tojástartóval került fel több külföldi dizájnblogra. Ebben az egyszerűnek tűnő tárgyban épp a sematikussága a nagyszerű: tökéletesen példázza, hogyan lehet valami praktikus, szép, és nem elhanyagolható módon, környezetkímélő. Erről és egyéb terveiről kérdeztük a fiatal tervezőt.
Hol tanultál formatervezést?

A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében csomagolástervező szakirányon végeztem az alapképzést.

Mit lehet rólad ezen kívül tudni?

Többek között foglalkoztat az akadálymentesítés megvalósítása, és a mindennapi életet megkönnyítő, szociális dizájn.

Mennyire fontos a formatervezésnél a környezettudatosság?

Tervezés során mindig figyelembe kell venni a környezeti szempontokat, de úgy gondolom, hogy ez nemcsak a formatervezésben, hanem a hétköznapokban is épp olyan fontos.

Tanítják-e ezt az egyetemen?

Igen, hiszen része a szakmának, de szerintem jóval előbb kell elkezdeni. Már a gyerekkorban el kellene sajátítani a környezettudatos gondolkodást. Megreformálható-e szerinted a csomagolástechnika? Véleményem szerint ez nagyon sok tényező kérdése, így nehéz is megválaszolni. Éppúgy függ a tervezőktől és a gyártóktól, mint a vásárlóktól.

Neked személy szerint miért fontos a környezetvédelem?

Kertes házban nőttem fel, így a kert és a természet mindig közel állt hozzám.

Hogyan jött a tojástartó ötlete?

A tojástartó egy hazai pályázatra készült, ahol egy másik munkám jutott tovább, majd később az Országos Művészeti Diákköri Konferencián vettem részt vele.

Meglepődtél-e a sikerén?

Igen, miután felkerült számos csomagolási oldalra, három nemzetközi könyvkiadó keresett meg miatta. Most már igyekszem elhinni, hogy tényleg sikeres, és nagyon örülök neki. Mik a távlati terveid a tojástartóval? Örülök a sikerének, de most sok új dolog áll előttem. Persze ha gyártásba kerülne, az lenne az igazi elismerés, hiszen azt jelentené, hogy valóban működik a koncepció.

Van-e rá itthon kereslet?

Eddig csak külföldről kaptam rá ajánlatot.

Milyen egyéb környezettudatos terveid vannak?

Most a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika MA szakán folytatom tanulmányaimat, de úgy gondolom, hogy a környezettudatosságnak a grafikában is nagy szerepe van, és remélem, sok hasonló munkám lesz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!