Cukorbetegség-diagnózis a fogorvostól?

Szerző: Szimpatika
A rendszeres fogászati szűrések nem csak a sajgó vagy szuvas fogak felismerését és kezelését teszik lehetővé, de a legújabb kutatások szerint akár a cukorbetegség gyanújára is felhívhatják a figyelmet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a figyelemfelkeltő jelekről beszélt.

Sokan nem tudnak a betegségükről

Akár a fel nem ismert cukorbetegséget vagy az ezt megelőző állapotot is felismerhetik a fogorvosok egy-egy vizsgálat során – ezt a hír jelent meg a Journal of Dental Research című szaklapban. A Columbia Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a szakemberek olyan betegeknek is felhívhatják a figyelmét a gyanús jelekre, akikben addig fel sem merült, hogy cukorbetegek lennének. A kutatás célja az volt, hogy könnyebben felismerhetővé váljon a magas vércukorszint a fogászati pácienseknél. Már korábban is kutatták a beazonosítás lehetőségeit, de most először vontak be egy ilyen irányú tanulmányba 600, 40 éves vagy annál idősebb felnőttet. Ők valamennyien Észak-Manhattanben látogattak meg fogászati klinikákat, és korábban nem született cukorbetegségről vagy az azt megelőző inzulin-rezisztenciáról szóló diagnózisuk.


A rizikófaktorok jeleznek

A résztvevőkből 530 páciens jelezte, hogy a rendelkezik bizonyos rizikófaktorral, tehát előfordult a családjában cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy elhízás. Ők fogászati szűrővizsgálaton és célzott hemoglobin A1c teszten vettek részt, ujjbegyből vett vér elemzésével. Annak érdekében, hogy pontosítsák az eredményeket és beazonosíthassák a későbbi figyelemfelkeltő jeleket, a páciensek később visszatértek egy éhgyomri vérvételre is, amely egyértelműen kimutathatja a cukorbetegséget és az inzulin-rezisztenciát.

A kutatók szerint a rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél két fontos paraméterből jó eséllyel lehet következtetni a cukorbetegségre: az egyik a hiányzó fogak száma, a másik a mély parodontális tasakok aránya. Normális esetben ugyanis az íny és fog közti kis rés – az ínybarázda – legfeljebb 3 mm vagy annál kisebb. Amikor gyulladás következtében tapadásveszteség alakul ki, ez a távolság megnő, mélyebb lesz, így otthoni hagyományos fogtisztítással már nem tisztítható. A tasak mélyén megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok még nagyobb gyulladást okozva, ezáltal elhanyagolt esetben tovább romolhat az állapot, még mélyebb tasakok jönnek létre, tovább romlik a fog tartószövetének állapota, amely a fog mozgathatóságához és elvesztéséhez is vezethet. Ezek a tényezők a cukorbetegség gyanújára adhatnak okot.

 

A szűrés sok tényezőre kiterjed

– Már azt is érdemes tekintetbe venni, hogy a parodontális betegségek az első komplikációk közé tartoznak, amelyek a cukorbetegségre figyelmeztethetnek – ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. – A diabétesz korai felismerését nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen így számos komoly következmény kivédhetővé válik. Különösen jó eredményeket lehet elérni, ha a cukorbetegség megelőző állapotát, az inzulin-rezisztenciát ismerjük fel, hiszen ilyenkor az életmódbeli változtatásokkal még megelőzhető a betegség kialakulása.

Éppen ezek miatt a kevéssé közismert kockázati tényezők miatt is elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi vizit. Ilyenkor ugyanis a szakember nem csupán a szuvas fogak, de többek közt a szájüregi daganatok után is kutat. A megelőzés és a korai felismerés pedig akár életet is menthet, illetve egy komoly betegség kialakulását akadályozhatja meg.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!