Tényleg bio a bio?

Szerző: Szimpatika
Magyarországon ma már a teljes körű táplálkozás megoldható biogazdálkodásból származó élelmiszerekkel. Biónak nevezhető az az élelmiszer, amelyet az ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő.

Vagyis olyan területen termeltek, amely minimum három évig pihent a hagyományos termelés után. Nincs benne műtrágya, a rajta termelt növényeket nem kezelték szintetikus növényvédő szerekkel, nem használnak rajtuk szintetikus rovarölő, gyomirtó szereket, megfelelő távolságra fekszik az országutaktól, szennyezett területektől, a nem bio termelésű földektől, és a belé vetett magok sem génkezeltek.  A biogazdálkodás előnye a mikroelemekben, vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. Míg a szokványos gazdálkodásban a károkozók elleni védelem érdekében rovarölő- és gyomirtó szereket használnak, addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep. Ezért például nem szabad olyan növényeket egy területre, egymás után ültetni, melyeket azonos károkozók pusztítanak. Növényvédő szerek közül csak olyanokat használnak, melyek káros szermaradékot egyáltalán nem hagynak. Hozamfokozásra hormonok, antibiotikumok nem használhatóak fel, valamint nem termesztenek génmódosított növényeket A földeket, erre felhatalmazott, nemzetközi szervezetek az átállás időszakában évente többször, később évente legalább egyszer megvizsgálják. A rajtuk termelt növényeket rendszeresen ellenőrzik.

A biogazdálkodásban nevelt állatokat nem lehet mesterségesen megtermékenyíteni, mesterséges megvilágításban tartani, ketrecbe zárni, egyáltalán a fajtól idegen körülmények között, túlságosan szűk, zsúfolt helyen tartani. A borjút idejekorán anyjától elválasztani. Csak a fajára jellemző biogazdálkodásból származó tápanyaggal lehet takarmányozni. Nem szabad preventív okból antibiotikumokkal, hormonnal kezelni. A biogazdálkodás munkaigényesebb, általában alacsonyabb termésátlagokra képes, ezért a termékek átlagosan 30 – 50 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos termelésűek. Az ennél nagyobb árbeli eltérés azonban, bár előfordul, nem indokolt. Ma az a helyzet, hogy az importból származó termékek sokszor a hazainál olcsóbbak, és sokfélébbek. A bioétkezés azonban nemcsak egészségesebb táplálkozást jelent, hanem egy másfajta életszemléletet is. Aki ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeket vásárol, egy olyan módszert támogat, amely jó a földnek, védi a természetet, és végső soron gyermekeink, unokáink életét.

Mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek egyre gyakrabban felvetik azonban, hogy dacára az ellenőrzéseknek, a piacra szállított biotermékek közé nem ökologiai gazdálkodásból származó termék is bekerülhet.

Dietetikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt bio-őrület lehet egészségtelen is. A biomániás tulajdonképpen csak olyat eszik, amire ráírják: bio, tehát amiről ő azt gondolja, hogy egészséges. A többi ételtől undorodik, nem eszi meg, mert fél, hogy megbetegíti. A biomániás gyakorta nem eszik se húst, se tojást, se tejterméket, vagy pedig nem elegendő mennyiségben. Idővel elveszti a normál izomzatát, folyamatos fáradtság és figyelemzavar gyötri, és súlyos hiánybetegségek jelentkeznek nála.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!