Megtalálták, miért állnak ellen a tumorok

2011. 09. 09.
Szerző: Szimpatika
Kiterjeszthetik a rákellenes szerek használhatóságát, ha sikerül megelőzni a tumorok velük szembeni rezisztenciáját: ehhez találtak új lehetőségeket kutatók - idézte csütörtökön a BBC hírportálja.
Egy nemzetközi kutatócsoport a cetuximab elnevezésű rákellenes szert vizsgálta, amely egy, a tumornövekedésben szerepet játszó fehérjét céloz meg.

Mint elmondták, előbb-utóbb minden páciensnél rezisztencia alakul ki a szerrel szemben, azt azonban eddig nem tudták, hogyan alakul ki ez az ellenállás.

A kutatás során kiderült, hogy amikor a rákos sejtek a szer adagolását követően nem találták a szóban forgó fehérjét, egy másik kémiai útvonalat választottak egy másik fehérje részvételével, és folytatták növekedésüket.
A kerülőút megismerése segítheti, hogy olyan - már engedélyezett - szereket is bevessenek a rák ellen, amelyek erre az új fehérjére hatnak, így ismét hatékony lehet a kemoterápia.

A tanulmányt részletesen a Science Translational Medicine című szakfolyóirat ismertette.



Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!