Az ember klónozása

Szerző: Szimpatika
Dolly, a világhírűvé vált, klónozott bárány 1997-ben jött a világra. Mégpedig úgy, hogy egy báránypetesejtet megfosztottak saját sejtmagjától, eltávolították belőle a genetikai állományt, vagyis a DNS-molekulákat. Egy másik bárány már differenciálódott testi sejtből kivették a sejtmagot, és ezt a magjától megfosztott petesejtbe ültették. A DNS-állománnyal ilyen módon ellátott petesejtet egy nőstény állat méhébe ültették, amely aztán kihordta és megszülte az ebből fejlődő magzatot, Dollyt.

Nem sokkal Dolly megszületése után időről időre felröppent a hír, tiltott kísérleteket végeznek a tudósok ember klónozásának céljából. Az ember klónozása azonban azóta sem sikerült. Arról, hogy ez jó vagy rossz, megoszlanak a vélemények. Hiszen a kérdés számtalan jogi, etikai és egyéb problémát vet fel. E kérdésben, két nagy filozófiai irányzat csap össze. Az egyik szerint kívánatos lehet, hogy a tudomány minden eszközét, képességét használja fel azért, hogy gyógyítson.  Ezzel szemben áll az emberi méltóságot és szabadságot sérthetetlennek valló felfogás, mely szerint a klónozott ember alárendelt személy lenne. Régebbi vita ez, mint gondolnánk. Annakidején a katolikus egyház Darwin fajokra vonatkozó elméletét is vonakodott elfogadni. Végül kibékült vele – mondván, az csak a test fejlődésével foglalkozik, a lélek dolgait nem érinti. Efféle viták kísérték az emberi szervek átültetését is eredetileg. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy amennyiben valakinek átültetett szív dobog a mellkasában, más ember.

Természetesen ez nincsen így. De miért is?

Azért mert az ember nem hormonok és szervek és biokémiai folyamatok tároló edénye. Az ember személyiségét alapvetően nem testi felépítése, hanem kora, környezete, kulturális, családi háttere alakítja. Ezek a hatások az agyban, a központi idegrendszerben jelennek meg, fokozódnak föl vagy kerülnek gátlás alá. Az ember lelke, pszichéje, személyisége a fejében lakik. Ezért a szervátültetések, addig míg az agy területeit nem érintik, nem okoznak alapvető személyiségváltozást. Sőt! Éppen a betegség az a támadás, amely eltorzítja a személyiséget. A gyógyítás pedig visszaállítja azt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!