Miért hűtlenek a férfiak?

2011. 09. 06.
Szerző: Szimpatika
Egy biztos. A valódi szerelmi kapcsolatban a hűség természetes igényként jelentkezik. Mert a szerelmes ember nem tud és nem is akar osztozni sem érzelmileg, sem szexuálisan. A szerelem olyan érzelem, amely kizárólagosságot igényel. A hűség akkor válik nyomasztó kötelességgé, ha a szerelem elmúlt, vagy soha nem is volt. Akkor, ha nem kielégítő a szexuális kapcsolat, az együttélés unalmas és érdektelen.

Divatos nézet szerint azonban a nő akkor is kitart választottja mellett, ha már nem lángol úgy a szerelem. A férfi azonban nem képes sivár kapcsolatban élni. Vagy válik, vagy félrelép. Miért ez a különbség a két nem között? S van-e különbség egyáltalán?

A világ leghíresebb pszichoanalitikusa, Freud szerint minden férfi szerelmes az anyjába. Egész életében azt a nőt keresi, amelyik pótolja számára az elveszített anya-gyerek kapcsolatot. A teljes érzelmi összeolvadást, a tökéletes intimitást és énfeladást. Amikor egy anya azt mondja a fiának, soha senki nem fog úgy szeretni, mint én, igazat beszél.  Soha senki nem lehet képes arra az önzetlenségre, amire egy anya képes. A férfiak azért hűtlenkednek, mondják a lélektanban jártas szakértők, mert az elveszett intimitást keresik.

 

Mondhatnánk erre, hogy ugyanez igaz a nőkre is. Hiszen a lányokat is éppen olyan önzetlenül, és érdek nélkül imádja az édesapjuk. Meg persze a mamájuk is. Mondhatjuk, hogy a lányok is minden férfiban az édesapjukat keresik. S ebben is van némi igazság. A két nem közötti különbség, már ami a hűséget - hűtlenséget illeti inkább az életben betöltött szerükre vezethető vissza. A férfiak célja minél több utóddal benépesíteni a földet. A nőké viszont, felnevelni azt vagy azokat, akik a családban születtek.

 

Az is meglehetősen elterjedt nézet, hogy a férfit vadászösztöne hajtja. Nincs szüksége szerelemre ahhoz, hogy ágyba bújjon valakivel. Megkíván egy nőt, becserkészi, megkapja, és kész. Vadászösztöne kielégül, s már megy is vissza a családi fészekbe. A nő más! Legtöbbjük csak akkor vágyik ágyba másik férfival, ha bele is szeretett! Vagy, mondjuk, kalandból lefekszik valakivel, de utána rögtön bele is szeret az illetőbe. Képtelenek különválasztani az érzelmeket meg a szexet. Ha egy nő félrelép, az sokkal veszélyesebb, mint amikor a férfi bújik idegen ágyba. Azért, mert a nő gyakrabban gondolja komolyan. Ezért viselik rosszabbul a férfiak a nő hűtlenségét, s ezért érzi titokban az okos nő, hogy szemet kell hunynia a pasi hűtlensége fölött.

 

Melyik teória igaz? Talán egyik sem. A nőt s a férfit a hűség-hűtlenség dolgában megkülönböztetni botorság, hiszen minden félrelépéshez egy férfi s egy nő kell. Nem igaz?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!