Gyomoridegességem van. Mit is jelent ez pontosan?

Szerző: Szimpatika
A szorongás, a stressz vagy egyéb lelki problémák miatt kialakuló emésztési zavarok elsősorban a nőkre jellemzőek. Egy férfinál ritkán fordul elő, hogy idegen helyen, például utazáskor, akár napokon át sem képes vécére menni. Az is inkább a nőkre jellemző, hogy egy kellemetlen szituáció során, éppen, amikor legjobban kellene teljesítenie, szinte lepattan a nadrágjáról a gomb, annyira felfúvódik a hasa.

A gyomorpanaszoktól szenvedő nők többségénél az orvos nem talál szervi elváltozást. Ilyen problémával sokszor nem is fordulunk orvoshoz. A leggyakoribb ezek közül a gyomorégés, a puffadás, a bélmozgások leállása, az emésztési zavar.  Jó részük megelőzhető volna ésszerűbb táplálkozási szokások kialakításával, a stressz kerülésével, sok mozgással. De még az enyhébb gyomorpanaszok mögött is lehetnek súlyos szervi elváltozások. Ezért érdemes felkeresni a szakorvost.


A leggyakoribb gyomorproblémák:

– Gyomorhurut

Étkezés során a gyomor tájékán váratlan heves, égő fájdalom jelentkezik. Oka a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A gyógyulásnak a dohányzás, a zsíros, fűszeres ételek és az alkoholfogyasztás kerülése az előfeltétele.

– Felfúvódás

A beteg úgy érzi, mintha túl sokat evett volna, és mintha a hasa kövekkel volna tele. Ha a felfúvódás tartós, és egyéb kellemetlen tünetek is kísérik, orvoshoz kell fordulni.

– Gyomorfekély

Tünete: a gyomorszáj tájékán fellépő égető, görcsös fájdalom étkezést után. Leggyakoribb oka a stressz, de okozhatja örökletes hajlam, gyógyszer, fertőzés, sőt, baktérium is. Szövődményei életveszélyesek is lehetnek, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!